Nefumătorul de Mileanca nu prea are unde ieşi. Ceainării nu există.
În rest, în toate barurile şi cafenelele de sub 100 de metri pătraţi se fumează, căci legea permite.
În celelalte, mai mari, sunt spaţii separate, dar degeaba, majoritatea nu sunt despărţite prin nimic.
Vin nefumătorii,dar sunt repede goniţi de fumul de ţigară din baruri şi buticuri. Ajung acasă cu hainele îmbâcsite de tutun, cu ochii usturându-i, cu un parfum suav de tutun în nări!
Deocamdată, în Mileanca în nici-un bar nu este interzis cu desăvârşire fumatul.
Sigur, locuri pentru nefumători există în mai toate barurile mai mari de 100 de metri pătraţi, dar majoritatea sunt ca şi inexistente - patronii n-au avut chef să le separe printr-un perete izolat etanş, aşa cum cere legea.
Pe fumători îi separă de nefumători numai... aerul.
În cel mai bun caz, patronul a fost drăguţ şi a pus o uşă culisantă sau un paravan printre care, până la urmă, tot se strecoară fumul.
Legea "antifumat" este, de fapt, foarte generoasă cu patronii: care are sub 100 de metri pătraţi poate alege una din două, fumători sau nu.
Desigur, toate barurile, pub-urile sau cafenelele îi aleg pe fumători de frică să nu piardă clienţi.
Fumatul în spaţii închise este interzis în Franţa, Spania, Italia, Irlanda, Suedia, Marea Britanie şi un opt landuri din Germania. Mai nou, şi Turcia a votat legea antifumat.
"Războiul" Comisiei Europene împotriva fumatului, este abia la început.
"Războiul" Comisiei Europene împotriva fumatului este abia la început. "Directiva Comisiei Europene a fost adoptată deja la 17 decembrie 2010, acum aflându-se în dezbatere publică.
Aceasta durează, de obicei, între şase şi nouă luni.
Apoi directiva va fi definitivată şi trimisă spre adoptare către Parlamentul European.
Comisia Europeană a propus deja şi anumite modificări ale directivei, printre propuneri fiind interzicerea expunerii la vedere a produselor din tutun în magazine sau interzicerea fumatului în spaţiile publice din aer liber situate în vecinătatea locurilor de joacă pentru copii.
Interzicerea fumatului în spaţiile publice deschise, după modelul New York.
Mai mult, unii angajatori le pretind angajaţilor să renunţe la ţigări, în ideea că fumatul face angajatul mai irascibil, îl determină să ia mai multe pauze şi îi sporeşte şansele de a se îmbolnăvi.
Se consideră că interzicerea fumatului în baruri şi cafenele ar determina mult mai mulţi oameni să se lase de fumat.
În momentul în care este nevoit să fumeze doar acasă, sau afară în frig, nici ţigara nu va mai fi atât de plăcută, lucru care îi sporeşte şansele de a se lăsa de fumat cu succes.
În Mileanca există 800 de fumători.
Clubul care iniţial a interzis fumatul, apoi a trecut şi pe fumători
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu