Medicul de familie Petru Lungu face o serie de recomandări pentru prevenirea efectelor neplăcute ale caniculei, vizate fiind în special persoanele vârstnice ori suferinde de boli cronice.
Ca în fiecare an, spune că problemele de sănătate cauzate de temperaturile extrem de ridicate pot fi prevenite prin hidratare.
Pentru asta se recomandă consumul a peste doi litri de lichid, de preferat apa plată, în nici un caz băuturi răcoritoare energizante sau băuturi alcoolice care duc la deshidratare şi în nici un caz la hidratare.
Specialiştii ne atrag atenţia să nu consumăm lichide reci, care ar putea duce la declanşarea unor afecţiuni, în această perioadă fiind recomandat consumul de fructe ca atare, sau sub forma de sucuri proaspete, făcute în casă.
La capitolul alimentatie, când este foarte cald sunt de evitat carnea, mâncărurile grase, conservele, mezelurile, alimentele picante.
Supa de zarzavat, salatele de crudităţi, lactatele, mai ales iaurtul simplu, să nu lipsească de la nici o masă. Pentru evitarea efectelor negative ale caniculei, specialiştii recomandă persoanelor vârstnice, copiilor şi celor cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii, să evite deplasările în aer liber între orele 11.00 şi 17.00, precum şi frecventarea locurilor aglomerate.
În cazul expunerii la soare se impune folosirea mijloacelor de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire, preferabil din ţesături naturale, în bumbac şi în culori deschise).
Medicii mai recomandă ca, vara, să ocolim pe cât posibil fast-food-urile, existând riscul să ne alegem cu toxiinfecţii alimentare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu