Fermierii milenceni, cu mai multe sau mai putine terenuri în dotare, pot spune cu adevărat că anul acesta nu au muncit degeaba, fiind unul dintre putinii ani cînd vor scoate profituri frumusele.
Specialistii în agricultură estimează că anul 2011 este cel mai bun din ultimii 30-40, adică de atunci de cînd se consemnează date statistice referitoare la cantitătile de recolte obtinute.
Factorii care au favorizat aceste productii record au au fost vremea, care a tinut cu proprietarii de terenuri, dar si folosirea unor tehnici si substante mai bune, de calitate si adaptate cerintelor.
Este evident că din acest ultim punct de vedere este vorba despre fermele mari, cu potential financiar, pentru că micii agricultori si-au făcut în continuare treaba asa cum au stiut si au putut.
Cu toate acestea, si unii si altii au avut un an bun si se pare că potentiala criză alimentară despre care se tot vorbea nu ne va afecta prea curând.
La aceste recolte bogate a contribuit în primul rând evolutia fermierilor atât datorită dotării cu utilaje noi si performante cât si a folosirii de pesticide care au stârpit dăunătorii.
În al doilea rând, un factor esential pentru o agricultură cu rezultate este vremea, iar anul acesta a fost unul deosebit, fără intemperii, fără probleme majore, fără secetă si înghet, ce mai, aproape ideală, a declarat ing.Ioan Hăidăuțu,de la Camera agricolă locală.
Cu toate că productiile din acest an sunt cu mult peste estimări, specialistii nu exclud cresteri ale preturilor, desi acest lucru poate părea un paradox. Explicatia constă în faptul că evolutia preturilor de la noi este în strânsă legătură cu evolutia preturilor de pe piata mondială, iar fluctuatiile pot aduce oricând scumpiri.
În acest moment, grâul se cumpără cu 60 de bani kilogramul, iar rapita cu 2 lei kilogramul, ceea ce înseamnă niste preturi decente, care acoperă munca fermierilor si le aduc în sfîrsit satisfactii materiale.
„Productiile mari nu reprezintă o garantie că preturile vor rămîne joase. Teoretic, ar trebui să nu avem scumpiri ale produselor alimentare anul acesta sau nu semnificative, dar doar viitorul ne va demonstra cum evoluează de fapt piata“, a adăugat Ioan Hăidăuțu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu