La 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul si marele Prooroc Ilie. Acest inger intrupat in carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide si inchide cerurile era de origine din Tesvi in Galaad. Traditia apocrifa, care a transmis aceste detalii despre nasterea Profetului, precizeaza ca el era din tribul lui Aaron si deci era Preot. Dar nu se gaseste nici o urma despre acestea in relatarea Scripturii .
În tradiţia Bisericii răsăritene Sfântul Ilie a rămas sub denumirea de „proorocul munţilor” sau „fiul pustiului”, cu înfăţişare de ascet aspru şi straşnic, întocmai ca Sfântul Ioan Botezătorul căruia îi este mereu asemuit în Noul Testament. Viaţa proorocului Ilie a fost simplă şi modestă. Îşi agonisea hrana din pustie sau, uneori, o primea direct de la Dumnezeu.
A trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea lui Ahab, regele evreilor. Pe vremea când Ahab a urcat pe tronul regatului din Nord, aflat in schisma inca din vremea lui Ieroboam, lipsa de piosenie si depravarea predecesorilor sai ajunse la culme. Incurajat de sotia sa, respingatoarea Izabel, el ii persecuta pe Profeti si pe toti oamenii ramasi credinciosi lui Dumnezeu si se inchina idolilor Baal si Astarte. Profetul Ilie se duse atunci la rege si ii spuse : “Domnul e viu, Dumnezeul Armatelor, Dumnezeul lui Israel, in fata caruia stau astazi ! Nu, nu va fi in acesti ani nici roua nici ploaie decât prin cuvânt din gura mea ! ”. La cuvintele Profetului o secete groaznica se abatu atunci, ca febra, asupra pamântului : totul fu secat, devastat, ars ; barbatii, femeile, copiii, animalele domestice si animalele salbatice, toate mureau din lipsa hranei, izvoarele secau, plantele se ofileau si nimic nu scapa urgiei ingaduite de Dumnezeu, cu speranta ca foametea va face pe poporul lui Israel sa se caiasca si sa se intoarca la credinta.
În Noul Testament, proorocul Ilie este întâlnit pe Muntele Taborului împreună cu Moise, atunci când Iisus a urcat pe munte, însoţit de ucenicii săi Petru, Ioan şi Iacov, ca să se roage. Explicaţia prezenţei lui Moise şi Ilie pe Muntele Taborului arată faptul că Moise venea ca întemeietor al Legii Vechiului Testament ca să se înfăţişeze înaintea Întemeietorului Noului Testament, care era Iisus Cel profeţit şi aşteptat. Proorocul Ilie apare ca fiind cel mai însemnat şi respectat prooroc care a dorit să vină înaintea Aceluia prin Care se împlineau toate proorocirile. Astfel, Legea şi Proorocii erau împreună. Moise si Ilie au fost de faţă lângă Mântuitorul Iisus Hristos în slavă, primul ca primitorul şi dătătorul Legii, al doilea ca cel mai neînfricat luptător împotriva duşmanilor lui Dumnezeu.
Folclorul românesc a închinat Marelui Prooroc colinde, doine şi cântari populare, iar în icoanele pe sticlă este nelipsit Sfântul Ilie cu carul şi caii săi de foc. Strămoşii noştri daci aveau “cultul ploii” aruncând săgeata în nori. De Sfântul Ilie, nu se lucreaza de teama pagubelor, în conştiinţa populară, Sfântul Ilie fiind considerat stăpânul norilor, al furtunilor, al trăsnetelor si al grindinei.
Marele Prooroc, care a înţeles durerile văduvei şi a înviat pe fiul acesteia, Sfântul Ilie care a făcut minuni asupra omului şi asupra naturii, cel căruia i s-au împlinit proorocirile şi şi-a ales pe Elisei ucenic devotat şi cu inimă bună pentru slujirea lui Dumnezeu, face rugăciuni neîncetat pentru sufletele celor care îi cer ajutor în nevoi şi în necaz.
De Sfantul Ilie, peste 127.000 de romani isi sarbatoresc onomastica, 113.932 sunt barbati, iar 14.000 femei, informeaza Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).
Potrivit statisticilor, majoritatea acestora poarta numele de Ilie (110.632).
Alaturi de acestia, vor sarbatori si cei care poarta numele de Iliuta (3.202), Iliut (83) si Ilius (15). Dintre 14.012 femei sarbatorite in aceeasi data, cele mai multe poarta numele de Ilinca (13.927), alaturi de care vor petrece si persoanele care raspund la numele Ilia (85).
Aproape 50 de milenceni bărbați și femei își sărbătoresc onomastica.
LA MULȚI ANI TUTUROR!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu