miercuri, 27 iulie 2011

Taxe și la medicul de familie!

Milencenii trebuie să-si ia de acum încolo bani de-acasă atunci când merg la medicul de familie deoarece vor fi pusi să plătească pentru foarte multe servicii de care au avut până acum parte gratuit.
Doctorii au decis să schimbe foia si să înceapă să-si taxeze propriii pacienti, indiferent dacă sânt sau nu asigurati medical.
Justificarea constă în faptul că statul le-a redus acestora veniturile începând de luna trecută.
Conducerea Societătii Nationale de Medicină de Familie precum si a Patronatelor Nationale au stabilit o listă cu tarifele minimale ce pot fi percepute pentru serviciile efectuate de către medici în cabinetele proprii.
Această listă a obtinut aprobarea tuturor forurilor, inclusiv pe cea a Colegiului Medicilor si poate fi pusă în practică imediat.
Medicii de familie deja au început să taxeze în unele cazuri iar altii se pregătesc să o facă de acum încolo fără milă.
A fost aprobată recent lista tarifelor minimale sub care nu se poate coborî, dar fiecare medic este liber să ceară cât crede de cuviintă dar nu sub limitele stabilite.
Trebuie precizat foarte clar, si pentru pacienti dar si pentru medici, că pentru orice taxă trebuie eliberată o chitantă, astfel încât să nu existe nici un fel de probleme.
Astfel, printre tarifele pe care vor să le perceapă medicii se numără consultatiile fără programare pentru care taxa va fi de minimum 10 lei.
Consultatia pentru o persoană neasigurată va fi 25 de lei iar una pentru un pacient care nu este pe lista medicului dar este asigurat va costa 30 de lei.
Dacă sperati că o consultare telefonică a doctorului dumneavoastră vă scapă de cheltuieli, vă înselati amarnic.
Pentru simplul fapt că l-ati sunat să-i spuneti de exemplu că are febră copilul si să vă dea un sfat, a doua zi dimineată va trebui să mergeti la cabinet ca să plătiti acest serviciu.
De luni pînă vineri taxa va fi 10 lei iar dacă întrebati medicul ceva sâmbăta si duminica ori după ora 20.00 vă costă 25 de lei.
În cazul în care un pacient solicită o vizită la domiciliu a medicului de familie va trebui să plătească 50 de lei iar dacă vrea o vizită sîmbăta si duminica ori noaptea, cel putin 80 de lei.
O adeverintă medicală care să ateste starea de sănătate a pacientului va costa 20 de lei, un aviz epidemiologic pentru grădinită 10 lei iar unul pentru tabere scolare - 20 de lei.
O fisă medicală pentru pacientii care pleacă definitiv în străinătate va fi taxată cu 400 de lei iar una pentru cei care pleacă temporar - 50 de lei.
Eliberarea unui certificat prenuptial costă 40 de lei.
Măsurarea tensiunii la cerere va fi 4 lei iar un vaccin făcut în afara schemei de imunizare pentru bebelusi va costa 30 de lei.
Bolnavii care trebuie să facă injectii la recomandarea unui medic specialist pentru tratarea unor afectiuni vor plăti la cabinetul medicului de familie 5 lei pentru fiecare injectie, indiferent dacă este sau nu asigurat.
Dacă vrea acea injectie la domiciliu, îl va costa 20 de lei.
Nici mortii nu scapă de taxe.
Astfel, medicii care vor fi chemati să constate decesul unei persoane care nu este înscris la el, va taxa familia cu 100 de lei.
Lista respectivă continuă cu zeci de servicii si cu taxele aferente, majoritatea destul de pipărate!

Un comentariu:

Ionela Daniela Iordan spunea...

In Luxemburg, orice vizita la medic se plateste; prin urmare, adeverinta de plata la medic se depune la Oficiul Casei Sanatatii si fiecare asigurat este rambursat 80 % din valoarea totala a facturii. Binenteles, ca asigurat, se plateste din salar 8% in fiecare luna acestei Case de Sanatate.
Daca cheltuielile depasesc o anumita suma pe an (operatii, proteze, transplanturi) aceasta suma se declara la Stat ca fiind "cheltuiala extraordinara a familiei". Statul ramburseaza sau deconteaza din impozit.
Sper ca in România sa ajunga ziua in care totul va fi SI in favoarea locuitorilor sai.