luni, 29 august 2011

Poluarea din...fântâni!


Poluarea apelor din fântâni cu nitraţi – azotaţi, reprezintă una dintre problemele importante din judeţul Suceava, despre care însă se vorbeşte foarte puţin, iar de făcut se face şi mai puţin.
Soluţiile existente sunt doar pe termen mediu spre lung şi se aplică cu greutate. Pentru oamenii afectaţi există însă şi o soluţie imediată şi la îndemână: o analiză a apei stabileşte imediat dacă apa este sau nu otrăvită cu nitraţi.
Periodic, la intervale de patru-cinci ani, Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice Botoșani efectuează analize prin care se stabilesc zonele unde pânza freatică este contaminată cu nitraţi.
Conform ultimelor analize, în comună sunt peste 60 de fântâni în care pânza freatică este vulnerabilă la nitraţi.
În toate aceste pânze freatice există zone în care s-au detectat ape poluate cu nitraţi, fără însă ca asta să însemne că toate fântânile şi sursele de apă sunt poluate.
Sursa poluării cu nitraţi este gunoiul de grajd.
Pe de o parte este vorba de o notă de plată de dinainte de 1989, însă situaţia nu s-a îmbunătăţit nici până în prezent.
Gunoiul provenit de la animale, depozitat în mormane atât la fostele mari complexe de vaci, cât şi în bătătura ţăranului, s-a infiltrat în pământ şi a poluat încet, dar sigur apa.
De asemenea, şi gunoiul folosit ca îngrăşământ pentru terenul agricol, în cantităţi prea mari, a dus la poluarea pânzei freatice, acolo unde aceasta nu se afla la mare adâncime.
Conform specialiştilor, în mod normal pe un hectar de teren agricol nu trebuie să ajungă mai mult de 170 de kilograme de azot, împărţite uniform.
Concret, cei de la Oficiul de Pedologie aşteaptă ca primăriile din localităţile unde sunt probleme cu nitraţii să trimită o situaţie a efectivelor de animale, a numărului exploataţiilor agricole şi mai ales numărul şi numele societăţilor care au efective de peste o sută de animale.
În acest fel se vor trasa măsuri către agenţii economici, pentru ca poluarea cu nitraţi să fie stopată măcar de acum încolo.
În timp ce autorităţile îşi fac planuri pe termen lung pentru stoparea poluării, cei mai mulţi oameni sunt convinşi că apa din fântâna lor este foarte bună.
Cu toate acestea, foarte puţini au făcut şi o analiză a apei, care să le garanteze că aceasta nu este poluată cu nitraţi.
În general, oamenii se bazează pe faptul că beau apă din fântână de ani de zile şi nu au avut nici o problemă.
Totodată sunt mulţumiţi că aceasta este curată, fără să ştie că apele contaminate cu nitraţi nu sunt murdare.
Cei care sunt mai preocupaţi de această problemă (foarte puţini la număr deocamdată) se pot convinge dacă apa este sau nu poluată cu ajutorul unei analize.
„Singura unitate autorizată este Apele Române, sucursala de Gospodărire a Apelor Botoșani. Ei sunt cei în măsură să facă analiza şi să dea rezultatul ca atare al contraţilor de nitraţi din apa potabilă”, a precizat viceprimarul Ioan Maftei.
O analiză completă a apei costă de 90 de lei. Doritorii trebuie să aducă apa într-un recipient curat şi află imediat dacă aceasta are sau nu concentraţii de nitraţi în limite normale.
În privinţa celor care urmează să îşi facă fântâni, sfatul autorităţilor este cât se poate de clar : fântânile trebuie săpate la cel puţin zece metri adâncime şi amplasate în amonte, cât mai departe de toalete sau grajduri.
Potrivit medicilor, apa poluată cu nitraţi poate provoca întârzieri mintale la copii, cancer la colon şi probleme de circulaţie la adulţi. În cazul bebeluşilor, poate duce chiar la deces.
Dacă la adulţi se produce o otrăvire lentă, copiii pot ajunge la spital intoxicaţi.
În urmă cu câţiva ani,în comună s-au înregistrat câteva cazuri de copii intoxicaţi cu nitraţi din apa fântânilor, de altfel minorii cu vârste fragede fiind cei mai afectaţi dacă beau apă contaminată.

Niciun comentariu: