luni, 19 septembrie 2011

Despre ''bursa" medicală!

Fiecare pacient care ajunge în spital obișnuiește să-și golească buzunarele!
De la infirmeră și asistentă, până la medicul curant, fiecare primește o "atenție" în bani, chiar dacă nu o cere.
Așa se face că în spitale s-a împământenit ideea că "dacă nu dai, nu se uită nimeni la tine"!
Un medic, sub protecția anonimatului, din motive lesne de înțeles, a vorbit despre "bursa" intervențiilor chirugicale.
"Nici un medic nu cere bani, dar așa s-au obișnuit pacienții. Este o realitate tristă și cunoscută în întreaga țară, că trebuie să dai bani medicilor. Asta se întîmplă și poate pentru că importanța socială a actului medical nu e recunoscută la adevărata valoare.
De exemplu, în secția chirurgie, o operație de apendicită poate ajunge la 300 de lei. Pentru un medic anestezist se dă, de regulă, pînă la 100 de lei. Aproximativ aceleași sume se dau și în secția Ortopedie. Pentru operațiile mai complicate, sumele se măresc. O injecție poate ajunge la 25 de lei.
Oricum, prețurile nu sunt fixe. Ele fluctuează în funcție de posibilitățile fiecărui pacient, mai ales acum, în vreme de criză.
Medicii înțeleg și ei!
Important este că nu condiționează actul medical de ban. Cele mai mari sume se percep în clinici sau centre universitare, unde se efectuează operații complexe. Acolo, o operație poate să depășească 20 de milioane de lei", a spus medicul respectiv.
În vreme ce în Occident medicii sunt plătiți cu mii de euro lunar, în România, după zeci de ani de studii și muncă, salariul unui medic din spital, cu tot cu sporuri și gărzi, ajunge la aproximativ 4.000 de lei.
Și, cum un obicei vechi se uită greu, românii vor face, și în viitor, "atenții" cadrelor medicale care îi îngrijesc, cei mai mulți din recunoștință că și-au recăpătat sănătatea, ei sau familiile lor.

Niciun comentariu: