luni, 24 octombrie 2011

Declararea CNP-ului la recensământ nu este obligatorie!

Persoanele care refuză să-şi declare codul numeric personal (CNP) la recensământ pot fi înregistrate şi fără acesta şi nu riscă absolut nici o sancţiune, a afirmat purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică (INS), Vladimir Alexandrescu.
"Nimeni nu este obligat să-şi spună codul numeric personal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu doreşte să o facă. Oricine poate şi va fi recenzat chiar şi absenţa acestui CNP, iar cei care refuză să-l divulge recenzorului nu riscă absolut nici o sancţiune", a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Vladimir Alexandrescu.
Alexandrescu a prezentat o informare privind evoluţia recensământului în primele două zile de desfăşurare, respectiv joi şi vineri.
De asemenea, el a explicat modul în care poate fi dispusă o amendă şi situaţiile "excepţionale" în care se recurge la o astfel de metodă, referindu-se şi la refuzul celui recenzat de a-şi divulga CNP-ul.
"Nu am dat nici o amendă până acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, în principiu, cooperanţi, nici un recenzor nu a fost agresat, nu s-au întâmplat astfel de lucruri ", a declarat purtătorul de cuvânt al INS.
Reprezentantul instituţiei a precizat că au fost câteva situaţii în care recenzorii au găsit porţile curţilor încuiate şi câinii liberi de cealaltă parte a gardului, motiv pentru care "nu au putut stabili un contact" cu familiile respective, însă, conform obligaţiilor pe care şi le-au asumat, aceştia trebuie să revină "de câte ori va fi nevoie, până vor reuşi să discute cu cei de-acolo".
Alexandrescu a mai spus că amenzile sunt doar o soluţie "ultimativă" la care se ajunge doar în cazul unui refuz explicit şi repetat al unor persoane de a răspunde chestionarelor recenzorilor.
Reprezentanţii PSD au cerut în mod repetat populaţiei să nu-şi divulge codul numeric personal cu ocazia recensământului.
Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început joi şi se va desfăşura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

Niciun comentariu: