În Mileanca nu a fost aplicată până în prezent nici o amendă pentru proprietarii de locuinţe care nu şi-au asigurat până la 15 iulie 2011 locuinţele, asa cum cere legea.
Interpretările privind termenul la care intră în vigoare sancţiunile dau bătăi de cap primarilor, căci ei vor trebui să înceapă să dea amenzi pe 5 august 2012.
Pâna atunci, autorităţile locale nu vor putea amenda proprietarii care nu şi-au asigurat imobilele.
Deşi a intrat în vigoare acum un an, legea care îi obligă pe români să încheie poliţe de asigurare a locuinţelor nu poate fi aplicată fără ordinul Ministerului Administraţiei şi Internelor, adoptat abia în luna mai a acestui an şi care va intra în vigoare în august. Iar articolul 33 al legii spune că amenzile nu pot fi date mai devreme de un an de la aplicarea legii complet funcţionale, adică din august 2012.
Primăria Mileanca a atras atenţia încă din această vară locuitorilor să achite la timp contravaloarea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe, deoarece şi primarii care nu dau sancţiuni vor fi amendaţi cu sume de până la 10.000 de lei.
Locuitorii milenceni nu s-au înghesuit în număr mare să arunce banii pe aceste produse.
Astfel, până la sfârşitul săptămânii trecute, strict pentru Mileanca au fost emis 309 de poliţe, în condiţiile în care numărul locuinţelor este de 3.217.
Din cele 309 de poliţe, 158 au fost încheiate pentru casele de tip A (care au structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic), iar 151 poliţe pentru locuinţe de tip B, cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.
Prima de asigurare anuală este de 10-20 de euro, în funcţie de tipul imobilului, şi acoperă daune cuprinse între 10.000 euro şi 20.000 de euro. Potrivit societăţii, numărul locuinţelor asigurate, fie prin poliţe obligatorii, fie prin asigurări facultative, reprezintă aproximativ 30% din fondul locativ al judeţului, din care circa 4,7% prin poliţele obligatorii. Pentru a simplifica procedura, societatea care emite poliţe de asigurare urmează să încheie protocoale de colaborare cu autorităţile locale din toată ţara pentru a putea vinde mai uşor asigurări pentru locuinţe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu