miercuri, 19 octombrie 2011

Recensământul populaţiei începe mâine!

Recenzorii milenceni, în număr de 12, vor începe, astăzi, vizita preliminară pentru Recensământul Populaţiei.
Recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care se va desfăşura între 20 şi 31 octombrie, este cel mai complex realizat după 1989 în România şi primul după intrarea în Uniunea Europeană, cu un buget de peste 45 de milioane de euro pentru perioada 2011 - 2014.
Recenzorii, la vizita preliminară, vor lăsa fluturaşi cu informaţiile despre referendum şi perioada în care vin să realizeze interviurile.
Cei care consideră că nu sunt acasă pot merge şi la primării, unde sunt persoane din comisiile locale pregătite să realizeze interviurile
Posibilitatea persoanelor de a-şi declara dubla cetăţenie, apartenenţa la o anumită etnie sau cult religios, dar şi întrebările pentru persoanele cu dizabilităţi sunt printre noutăţile introduse în Recensământul populaţiei şi al locuinţelor.
Date preliminare privind populaţia stabilă a României, numărul clădirilor, locuinţelor şi gospodăriilor vor fi făcute publice printr-un comunicat în ianuarie 2012.
Milencenii care refuză să ofere informaţii la recensământul din luna octombrie pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei. Este cazul persoanelor care refuză să ofere informaţii şi să răspundeă întrebărilor recenzorilor
Datele preliminare ale recensământului, cum ar fi numărul de persoane recenzate, numărul de persoane plecate din ţară, structura populaţiei pe sexe sau numărul de cetăţeni străini, vor fi prezentate în luna aprilie 2013, urmând ca datele finale să fie date publicităţii în trimestrul IV al anului 2013.
În mod constant, din 1990 încoace sporul populaţiei României este unul negativ. De asemenea, cei plecaţi din ţară pentru o perioadă mai mare de 12 luni nu mai sunt socotiţi ca făcând parte din populaţia ţării. În urma recensământului vom afla câte persoane sunt apte de muncă, câţi şomeri există, câţi pensionari, care este nivelul de pregătire al poulaţiei.
Există posibilitatea ca persoanele care lipsesc din ţară în perioada 20 - 31 octombrie să ridice formularele de la consiliile locale, organizate la nivelul fiecărei localităţi şi al fiecărui sector.
România se alătură astfel ţărilor care realizează recensământul naţional. Este un recensământ unic în România, primul care se desfăşoară după intrarea României în Uniunea Europeană. În urma recensământului vom afla nu numai câţi români există, recensământul va informa asupra dinamicii populaţiei şi a viitorului. Elaborarea de strategii sau bugete nu pot fi făcute fără datele unui recensământ.
În cazul persoanelor absente temporar de la domiciliu, cum ar fi cei plecaţi la muncă în străinătate, recenzorii vor putea folosi sursele indirecte, respectiv vecinii de bloc, funcţionarii de la primărie şi chiar preotul de la biserică.

Niciun comentariu: