Câteva sute de ţărani milenceni riscă o amendă între 200 şi 400 lei/hectar dacă nu vor avea bani să îşi lucreze terenurile!
Un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Agriculturii prevede sancţionarea deţinătorilor de terenuri care nu desfăşoară activităţi agricole pe aceste suprafeţe.
La nivelul judeţului Botoșani, anul trecut au rămas nelucrate câteva mii de hectare de teren, aproape 10% din suprafaţa judeţului.
Situaţia este generală în România, unde micii proprietari sunt lipsiţi de sprijinul statului şi nu mai au cum să îşi lucreze terenurile.
Amenda începe de la 200 lei, pentru primul an în care terenul rămâne nelucrat şi ajunge la 400 lei, în al treilea an consecutiv.
Amenzile vor fi aplicate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pentru terenurile agricultorilor ce fac obiectul cererilor de plată pe suprafaţă dar şi de Direcţia Agricolă, pentru celelalte terenuri din fondul agricol naţional. Procedura prevede ca inspectorul acestora să facă sesizarea despre terenurile nelucrate către conducătorul instituţiei.
Ulterior, deţinătorul terenului va primi o somaţie „pentru ca terenurile să fie lucrate în termen de cel mult 2 luni“. Dacă terenul verificat rămâne în continuare nelucrat, atunci se aplică sancţiunea financiară.
„Deţinătorii de terenuri, fie că au calitatea de agricultor sau nu, au obligaţia să lucreze terenul sau să desfăşoare activităţi agricole indiferent de tipul de posesie, cu respectarea următoarelor standarde: a) întreţinerea pajiştilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de păşunat sau prin cosirea lor cel puţin o dată pe an; b) evitarea instalării vegetaţiei nedorite pe terenurile agricole sau pe terenurile neagricole extravilane inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în scopul producţiei“, se arată în proiectul actului normativ.
Doar în Milanca, au fost peste 300 hectare de teren agricol rămase nelucrate în anul agricol 2010/2011.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu