Aşa-numita finanţare per elev, sistem introdus în anul 2010 pentru asigurarea cheltuielilor de personal ale şcolilor, trece de la 1 ianuarie 2012 într-o nouă etapă. Dacă până acum s-a vorbit despre o experimentare a sistemului, fiind permise transferuri financiare între şcoli (şcolile cu excedent bugetar putând ajuta cu fonduri şcolile cărora nu le-au ajuns fondurile, în cadrul aceluiaşi judeţ), anul ce vine va fi primul în care directorii şi contabilii şcolilor trebuie să se încadreze în alocările bugetare pentru cheltuieli de personal şi (ca noutate) cheltuielile materiale. Altfel spus, cine nu-şi va chibzui banii şi se va întinde mai mult decât îl ţine plapuma, riscă să nu poată plăti salariile angajaţilor şcolii pe final de an.
Dacă în 2010 şi 2011 am mai putut opera transferuri financiare între şcoli, cele cu excedent financiar rebugetându-le pe cele cărora nu le ajungeau banii de salarii, de la anul fiecare unitate va trebui să se încadreze în bugetul alocat.
Salarizarea unitară reprezintă cel de-al doilea pas al descentralizării sistemului de învăţământ şi tocmai de aceea a fost gândit şi implementat acest sistem unic informatic de calcul al salariilor.
Nimeni nu va mai putea acorda, inclusiv în acest final de an, alte drepturi financiare decât cele strict evidenţiate în programul informatic EDUSAL.
În 2010 au fost situaţii în care unele şcoli cu bugete excedentare au acordat prime ori alte stimulente financiare, punând astfel în pericol salarizarea cadrelor didactice din şcolile aflate în dificultate financiară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu