luni, 14 noiembrie 2011

Postul Crăciunului

Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil.
Incepe pe 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie. Dureaza 40 de zile.
Dezlegari in Postul Craciunului
In timpul Postului Craciunului, miercurea si vinerea nu mancam cu untdelemn si nu bem vin. In aceste doua zile postim pana la ora 15-16, cand manacam hrana uscata sau legume fierte. Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi. Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla pomenirea sfantului al caruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mancam peste.
Marti si joi nu mancam peste ci numai untdelemn si vin. Daca se intampla sa cada un sfant marti sau joi, care sa aiba Doxologie mare, atunci mancam peste.
Sambetele si duminicile mancam peste.
La sarbatoarea Intrarii Nascatoarei de Dumnezeu in Biserica (21 Noiembrie), in orice zi se va sarbatori, dezlegam si la peste.
Din ziua a 20 a pana in ziua a 25 a lunii decembrie, chiar de va fi vreun sfant , in ziua de sambata si duminica nu mancam peste.
Cu toate acestea, spun preoţii, copii, bolnavii, femeile gravide, studenţii care nu au cum să-şi prepare mâncarea la cămin, muncitorii care lucrează în medii de toxicitate ridicată, dar şi mulţi alţii cu diferite probleme, pot fi scutiţi de acest post. În această seară, creştin ortodocşii serbează lăsata secului.
Potrivit tradiţiei populare, finii îşi vizitează naşii, iar familiile se adună pentru a petrece cu vin şi bucate alese.
Începând de marţi, 15 noiembrie, până pe 24 decembrie, creştinii vor posti apoi, pentru sărbătoarea Naşterii Domnului.
Din punct de vedere al alimentaţiei, postul Crăciunului este mai uşor decât cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, undelemn şi vin.
. Astfel, pot fi mâncate preparate din peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică în perioada 21 noiembrie - 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, în zilele de prăznuire a unor sfinţi cu cinstire mai largă în toată lumea ortodoxă, precum Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie), Sfânta Varvara (4 decembrie), Sfântul Sava (5 decembrie), Sfântul Nicolae (6 decembrie), Zămislirea Sfintei Fecioarei Maria (9 decembrie), Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie), Sfântul Ignatie Teoforul (20 decembrie).
Abia după aceste 40 de zile de post şi rugăciune creştinii se pot bucura pe deplin de Naşterea Domnului, pe 25 decembrie. Ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie) este numită şi ajunul Crăciunului şi este o zi în care se obişnuieşte a se ţine un post ceva mai aspru decât în celelalte zile.

Niciun comentariu: