joi, 8 decembrie 2011

Din 2012, case de asigurari private!

De anul viitor, interesele persoanelor care plãtesc asigurãri de sãnãtate ar putea fi reprezentate de mai multe firme private care, treptat, vor lua locul Caselor Judetene de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS).
Potrivit unui proiect de lege, asiguratii vor avea posibilitatea sã opteze pentru o astfel de firmã privatã pentru a-si plãti asigurarea la sãnãtate.
Firmele respective vor asigura un pachet de bazã, însã va apare notiunea si de asigurare complementarã, în cazul în care asiguratul va dori sã beneficieze de mai multe servicii medicale.
Specialistii în domeniu sustin cã prin aceastã mãsurã se doreste o mai bunã gestionare a banilor care vor pleca cãtre furnizorii de servicii medicale, precum si o crestere a serviciilor medicale. Mãsura se dores- te a fi implementatã din primãvara anului viitor.
Nu se privatizeazã efectiv asistenta de sãnãtate socialã, ci pur si simplu se privatizeazã managementul. Cetãtenii vor contribui ca si pânã acum, banii vor fi colectati în fondul unic al societãtii asigurãrilor de sãnãtate, Casa Nationalã rãmâne si va gestiona acesti bani.
Conditia care se va pune firmelor este strictã si eliminatorie, respectiv sã aibã o cifrã de afaceri de cel putin 500 milioane euro si sã aibã cel putin un milion de semnãturi. În momentul de fatã, nu cred cã este mai mult de o singurã firmã de asigurãri care sã poatã întruni aceste conditii.
Va apare acel contract între asigurat si societatea de asigurãri.
Casele de asigurãri de sãnãtate se vor desfiinta.
Casa privatã de sãnãtate va reprezenta pacientul în relatia cu spitalele, cu medicul de familie, cabinetele din policlinici sau laboratoare. Contributia va fi în continuare colectatã de ANAF, însã banii vor fi virati banii firmei de asigurãri.

Niciun comentariu: