Descentralizarea învătământului va însemna pentru reprezentantii sistemului o dependentă totală de autoritătile locale.
Primarii nu vor asigura doar bunul mers al scolilor, având putere de decizie inclusiv la alegerea cadrelor didactice care să predea, dar vor reusi să îsi spună punctul de vedere inclusiv la evaluarea directorilor.
Concret, acestia vor fi apreciati asupra muncii prestate de către membrii consiliului de administratie din scoală, din care vor face parte reprezentantul primarului, consilieri locali, doi părinti si cadre didactice al căror număr va fi mai mic decât numărul celorlalti membri ce vor reprezenta comunitatea si autoritătile locale.
Asta înseamnă că directorul care nu va colabora bine cu primăria va avea zile grele!
Greu îi va fi si dacă la evaluarea activitătii lui vor veni oameni mai putin priceputi sau rău-intentionati.
În aceste conditii, în scoli va trebui să domnească pacea si linistea, nimeni să nu supere pe nimeni.
Asta e valabil doar în directia scoală - comunitate, pentru că unitătile vor functiona cu bani dati de primărie, contractele de management ale sefilor scolilor vor fi semnate de către primar si tot acesta este cel care se va pronunta în legătură cu planul de scolarizare si alte decizii care tin de buna functionare a unitătii de învătământ.
Până acum, evaluarea directorilor de scoli se făcea de către Inspectoratul Scolar, în cadrul sedintelor de Consiliu de Administratie.
Directorii adjuncti erau evaluati de directorii ierarhic superiori.
Evaluarea acelorasi oameni de către comunitătile locale, cuprinse în consiliile de administratie ale scolilor, se va face spre toamnă si va reflecta activitatea directorilor în anul scolar actual.
Spre deosebire de până acum, când directorii erau evaluati cu aceeasi unitate de măsură, de către aceiasi oameni, din toamnă lucrurile vor fi total diferite, pentru că fiecare director va avea evaluatorii săi.
Care cel putin în primul an nu prea vor avea experienta acestui demers.
O actiune ce tine de implicarea primarilor în viata scolilor se desfăsoară în aceste zile, când la Inspectoratul Scolar ajung adrese în baza cărora se cere schimbarea numelui fiecărei unităti scolare.
În judet nu va mai exista nici o scoală cu clasele I-VIII, toate devenind scoli gimnaziale.
După avizul dat de ISJ, directorii vor intra în iuresul reactualizării siglelor, stampilelor, pancartelor etc. Dacă doresc, primarii pot cere ca scolile să poarte numele unor personalităti locale, judetene sau nationale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu