miercuri, 29 februarie 2012

Cereri pentru cota de lapte

Începând din data de 1 aprilie 2007, România, ca membră a Uniunii Europene, a primit o aşa-numită cotă de lapte - cantitatea de lapte pe care toţi fermierii din ţară o pot vinde pe piaţa liberă ori către procesatorii autorizaţi.
Fermierii care au cotă de lapte pentru vânzări directe, plus cumpărătorii de lapte (procesatorii autorizaţi) sunt obligaţi să depună declaraţiile anuale privind vânzările, respectiv livrările, realizate în anul de cotă 2011/2012.
Informăm producătorii de lapte, deţinători de cote de lapte de vânzari directe şi/sau de livrări, că data de 29 februarie este ultima zi de primire a cererilor de schimbare a cumpărătorului şi a cererilor de conversie temporară.
Până pe 31 martie, Compartimentul de Administrare a Cotei de Lapte mai primeşte cereri de reactivare a cotei de lapte, cereri de moştenire şi cereri de modificare a datelor de identificare.
Anul de cotă se va încheia pe 31 martie, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură până la data de 14 mai, inclusiv. Aceste declaraţii trebuie depuse de către producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe şi de către cumpărătorii de lapte. Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul fermierului.
Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă.
Pentru fiecare zi calendaristică de întârziere după termenul de 15 mai, producătorii şi cumpărătorii riscă penalizări de 0,01 la sută, calculate din cantitatea alocată pentru vânzări directe, respectiv pentru livrări. De asemenea, producătorul care nu respectă termenele şi obligaţiile privind declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a comercializa lapte, prin retragerea cotei la rezerva naţională. În egală măsură, cumpărătorul care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă.

Niciun comentariu: