joi, 19 iulie 2012

Medicii de familie în faliment!

Medicii de familie sînt din ce în ce mai îngrijorați de soarta cabintelor medicale, mai ales a celor din mediul rural.
 Aceștia susțin că veniturile cabinetelor s-au redus cu pînă la 70%.
 Ei susțin că, în condițiile finanțării actuale, în curînd ar putea fi nevoiți să pună lacăt pe cabinete, pentru că au ajuns în situția de a a aduce bani de acasă pentru plata facturilor.
Deși veniturile cabintelor  sunt cuprinse între 8.000 și 20.000 de lei, în funcție de numărul pacienților, medicii spun că, în condițiile economice actuale, veniturile s-au redus cu până 70%.
În ultimii ani, veniturile madicului de familie s-au redus drastic. Mai întîi s-a redus plata per capita de la 70% la 50%, apoi s-a redus valoarea punctului pe servicii de la patru la trei lei. Apoi s-a limitat numărul consultațiilor la 20 de consultații pe zi. Consultațiile peste acest număr se plătesc cu 10 lei.  Medicii, ca și avocații, sunt liberi profesioniști și sunt plătiți de către casa de asigurări de sănătate pe baza unui onorariu. Onorariul este însă mai mic decât ar trebui, iar diferența n-o plătește nimeni. Aceasta spune că majoritatea cabinetelor și-au redus veniturile cu până la 70%, în condițiile în care cursul euro a sărit în aer, iar prețurile au crescut și ele.
 S-a ajuns în situația de a aduce bani de acasă ca să se plătească facturile. De exemplu, în timpul verii, factura la energie electrică a cabinetului medical este de șase milioane de lei lunar, iar în timpul iernii factura atinge 12 milioane de lei lunar. Sunt obligați să se doteze cu imprimante laser, dar un singur cartuș pentru o astfel de imprimantă costă 250 de lei. Dacă se pune la socoteală plata asistenților, a taxelor, a benzinei pentru deplasările din teren, se  ajunge în situația să se pună banii din buzunar. Sunt  medici care și-au făcut rate pentru modernizarea cabinetelor, iar acum, datorită cursului euro, nu mai sunt în stare să le plătească.
Există medici care trăiesc din banii celuilalt soț, iar alții supraviețuiesc din banii rudelor care muncesc în străinătate.

Niciun comentariu: