vineri, 3 august 2012

Coplata, mai târziu!

Milencenii care vor ajunge la medic din toamna aceasta vor trebui să plătească pentru orice serviciu medical, deoarece se pare că se va introduce coplata. Ministrul Sănătătii a anuntat, săptămîna aceasta, că se vor finaliza normele metodologice de aplicare a legii si astfel coplata va putea fi aplicată din toamna acestui an, fără a preciza exact în ce lună se va întîmpla însă.
 Coplata a fost reglementată printr-o lege apărută în toamna anului 2011 si, conform acesteia, ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 februarie 2012.
 Nu au fost însă publicate în timp util normele metodologice de aplicare a legii astfel încît termenul respectiv nu a putut fi respectat, iar de atunci si până acum aceste norme au rămas în stand-by.
Acum însă se pare că lucrurile se miscă mai repede, iar la finele acestui an vom fi nevoiti să achităm orice vizită la doctor sau orice analiză medicală.
 Ministrul Cepoi sustine însă că au fost reduse sumele pe care le vor plăti oamenii, acesta sustinînd că vor varia de la 4-5 lei până la 90 de lei, suma maximă.
Rămâne de văzut dacă chiar asa va fi, deoarece legea impunea cu totul alte tarife, suma minimă pentru o consultatie medicală la medicul de familie fiind de 10 lei.
 De asemenea, actul normativ preciza că pacienții vor plăti câte 1 leu pentru fiecare analiză recomandată de doctor.
  Adică, dacă i se dau 20 de tipuri de analize, omul va plăti 20 de lei.
  Consultatiile la medicii specialisti vor costa 20 de lei, vizita medicului de familie la domiciliu putând fi taxată cu 50 de lei etc.
 „Introducem coplata cu scopul de a limita cererile nejustificate de servicii medicale, de aceea nu o putem introduce în nici un pachet de servicii medicale. De asemenea, dorim să stopăm raportările fictive de servicii ale doctorilor.
 Coplata se va achita de către fiecare pacient care are nevoie de un serviciu medical, indiferent de pachetul de servicii de care beneficiază: de bază, social sau facultativ“, a explicat ministrul Cepoi.
 De coplată vor scăpa doar copiii de până la 18 ani, gravidele, lăuzele precum si pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei, dar si alte categorii sociale defavorizate.
 Indiferent însă de sumele percepute, oricît de mici ar fi, ele ar putea fi împovărîtoare pentru multi pacienti, mai ales bătrâni cu venituri modeste.

Niciun comentariu: