vineri, 14 septembrie 2012

Coplata va fi redusă

Veşti bune pentru milenceni!
 Tarifele vechi anunţate cu două luni în urmă de către oficilaii Sănătăţii pentru coplata serviciilor medicale au fost modificate. Concret, vom plăti mai puţin la medicul de familie, în ambulatoriu dar şi spitalizarea.
 Decizia a fost luată de guvernanţi după ce s-au creat nemulţumiri în rândul populaţiei şi a asociaţiilor bolnavilor cronici - care au fost la un pas de proteste.
 Potrivit noului proiect de act normativ, postat ieri pentru dezbatere publică, domeniile de asistenţă medicală pentru care se va încasa coplata sunt: medicina primară, ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv recuperare, asistenţa medicală spitalicească şi laboratoare medicale. Pentru acestea, pacienţii vor plăti mai puţin.
 În cele mai multe cazuri, taxele pe care ar urma să le plătească pacienţii, vor fi mai mici cu până la 50 la sută.
La medicul de familie se va plăti între 2 şi 3 lei, (faţă de 5 lei, iniţial) însă nu se va percepe coplata pentru primul serviciu medical efectuat într-un trimestru în cazul bolnavilor cu afecţiuni cronice şi nici pentru controlul medical anual pentru prevenirea bolilor.
Din cele 20 de consultaţii zilnice la medicul de familie, dacă sunt două sau trei care vor fi plătite. Copiii nu plătesc, bolnavii cronici şi pensionarii cu pensie sub 700 de lei sunt scutiţi şi ei de la coplată, gravidele la fel.
 Chiar şi în cadrul bilanţului anual, pacienţii sunt scutiţi de plată, la fel ca şi în cazul programului de screening de col uterin, plus că de la anul vor fi mai multe astfel de programe de screening cum ar fi de colon, prostată, etc.
 În ambulatoriul de specialitate (policlinică) coplata va fi între 3 şi 4 lei de consultaţie, iar pentru o cură de tratament de recuperare a sănătăţii va fi de 10 lei.
 De asemenea, pentru investigaţiile medicale, tarifele sunt de la 20 la 75 de lei.
 Pentru analizele medicale, prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază efectuate în baza unui bilet de trimitere, pacientul va plăti 2 lei în situaţia în care va avea de făcut până la 5 analize de laborator, iar peste acest număr, coplata va creşte până la 10 lei.
Pentru investigaţii de înaltă performanţă cum ar fi RMN se va achita o coplată de la 25 de lei până la 75 de lei dacă este folosită substanţă de contract.
 Dacă înainte se spunea că la internare pacientul are de plătit 100 de lei spitalizarea, acum tarifele au fost scăzute, astfel că, pacientul va da între 15 şi 40 de lei, peste ce achită lunar la sănătate, cu excepţia cazurilor de urgenţă care sunt gratuite atât pentru asiguraţi cât pentru neasiguraţi.
 La spitalizarea de zi, tarifele vor fi cuprinse între 15 şi 30 de lei, iar pentru spitalizarea continuă, între 25 şi 40 de lei.
Pacienţii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, precum şi pacienţii cu alte afecţiuni asimilate celor care sunt incluse în programele naţionale cum ar fi de exemplu hepatita, nu vor plăti pentru serviciile medicale acordate pentru astfel de afecţiuni.

Niciun comentariu: