marți, 4 septembrie 2012

La târg!

Marfă multă, duminică, în oborul din Darabani.
Cel mai bine păreau să meargă legumele si zarzavaturile de sezon, mai ales că si preturile erau acceptabile si se mai puteau negocia dacă se cumpărau la sac: ardei, vinete, gogonele - 2,5 lei/kg, gogosari - 3lei -3,5 lei, mici pepeni verzi pentru murat - 1leu, rosii, castraveti - 3 lei, morcovi, ceapă, prune - 2 lei, ardei iuti - 6 lei, usturoi - 10 lei.
 Cartofii săriseră joia trecută de la 1 leu la 1,5 lei/kg, dar acum pretul mai coborîse cu 20 de bani.
 Însă cel mai mult au „urcat“ cerealele, mămăliga devenind prea scumpă pentru multi, mălaiul vânzându-se cu 1,7 lei/kg.
Si cei care mai tineau o găină pe lângă casă au renuntat la grăunte după ce pretul a ajuns 1,5 lei/kg. Nici restul cerealelor nu sunt mai ieftine. Grâul si ovăzul se dădeau cu 1,3 - 1,4 lei/kg, cam la fel ca tărâtele, iar făina albă era 2 lei.
 Masinile pregătiseră saci peste saci, dar cumpărătorii nu se înghesuiau.
Am cerut o părere despre evolutia preturilor si unui angajat de la administratia oborului.
 „Fată de seceta care a fost, preturile sunt acceptabile la legumele si zarzavaturile de sezon, cam la nivelul de anul trecut, sau chiar mai bune, cum ar fi la gogosari care toamna trecută se dădeau si cu 5-6 lei/kg. În schimb, s-au scumpit cerealele, iar porumbul si-a dublat pretul în o lună de zile, de la 0,7 lei la 1,5 lei/kg.
 Chiar asa scump, porumbul se dă.
Cetătenii din obor comentau aprins si scumpirile la produse alimentare, spunând că în magazine zahărul a urcat la 6 lei/kg, iar uleiul pînă la 9 lei.

Niciun comentariu: