miercuri, 5 septembrie 2012

Pregătirea noului an şcolar

În majoritatea şcolilor din comună, curăţenia de vară, pentru pregătirea noului an şcolar, s-a făcut cu personal propriu, dar şi cu resurse materiale proprii.
În raportul ISJ privind starea unităţilor de învăţământ din județ la început de an şcolar, se arată că „în toate unităţile şcolare din judeţ, pe parcursul vacanţei au fost luate măsuri de igienizare a spaţiilor, în vederea asigurării condiţiilor corespunzătoare începerii anului şcolar, constând în lucrări de văruit, vopsit, curăţarea pardoselilor, uşilor, lambriurilor, mobilierului, dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare”.
În majoritatea şcolilor însă lucrările au fost realizate în limitele bugetelor şi prin forţe proprii, cu personalul şcolii, ca de altfel și la unitățile școlare din comună.
Inspectorii sanitari sunt în plină acţiune de control la unităţile de învăţământ unde se controlează condiţiile pentru obţinerea autorizaţiilor sanitare de funcţionare. Dacă în majoritatea spațiilor şcolare s-a făcut doar curăţenie, au fost însă şi câteva unde nu au fost finalizate:  lucrări de modernizare, dotare sau amenajare a unor spaţii( Mileanca, Codreni), cum ar fi finalizarea grupurilor sanitare de la Școala Gimnazială Mileanca, finalizarea grupurilor sanitare pentru corpul B, dotare cu apă curentă, grupuri sanitare noi, conexiune la canalizare, finalizarea cu încălzire centralizată, prin achiziţionarea unei centrale termice şi a instalaţiei necesare la Corpul A de la Școala Gimnazială Mileanca. Inspectorii sanitari apreciază că vor rămâne în continuare zeci de şcoli cărora nu li se pot da autorizaţiile din cauza neîndeplinirii condiţiilor minime impuse de norme. Pentru că nu au asigurată apă curentă în şcoală iar grupurile sanitare din curţile şcolilor nu corespund normelor actuale igienico-sanitare, mii de elevi vor învăţa în continuare în şcoli fără autorizaţie. „Şcolile vor funcţiona ca şi până acum, pe răspunderea directorilor, a autorităţilor locale, care vor trebui să găsească soluţii pentru a asigura apa curentă”, a declarat şefa Serviciului de Supraveghere a Sănătăţii Publice din cadrul DSP. Şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean nu ia în calcul închiderea şcolilor care nu îndeplinesc condiţiile de autorizare. „Este dreptul fiecărui copil să înveţe şi nu ai cum să închizi unitatea de învăţământ într-o comună. Tot ce putem face este să ţinem legătura cu primăriile să vedem cum pot face rost de fonduri ca să se facă investiţiile pentru asigurarea condiţiilor cerute de legislaţie pentru autorizare”, a declarat inspectorul şcolar general.

Niciun comentariu: