miercuri, 26 septembrie 2012

Situația medicală a elevilor

La o săptămînă de la începerea noului an școlar, situația medicală a elevilor din mediul rural nu are nici un fel de rezolvare.
 Dacă în mediul urban școlile au medic școlar, în mediul rural sănătatea elevilor a fost lastă la mîna asistenților comunitari sau la mâna medicilor de familie.
Aceștia refuză, însă, să-i trateze pe elevi, întrucât medicii spun că nu au competență de medicină școlară, iar singura șansă a elevilor de a beneficia de servicii medicale este să se prezinte la cabinetul medicului de familie pe listele căruia sunt înscriși.
“Legea spune foarte clar că, în localitățile în care nu există medic școlar, autoritățile locale pot încheia contract separat cu medicii de familie, pentru a asigura asistența medicală în școli. Cei mai mulți dintre primari nu au încheiat astfel de contracte, pentru că se plîng că nu au bani, însă, dacă nu mergem în școli, ne amenință că ne amendează.
 Oricum, câtă vreme nu încheie un contract, nu au bază legală pentru a ne da amendă, iar elevii pot beneficia de asistență medicală, oricând, la cabinetul medicului de familie pe lista căruia sînt înscriși“, a precizat medicul de familie din Mileanca .

Niciun comentariu: