marți, 2 octombrie 2012

2013 mai scump!

Anul 2013 prefigurează noi scumpiri ale produselor şi serviciilor din cauza creşterii cursului de schimb al euro.
 De anul viitor, va trebui să strângem cureaua mai mult decât au făcut-o până acum.
2013 va debuta cu scumpirea accizelor aplicate la energie, gaze naturale, combustibili, ţigări şi alcool.
 Majorările de preţuri la aceste produse vor determina scumpiri în lanţ aplicate asupra produselor alimentare, nealimentare şi asupra serviciilor.
 Deprecierea leului va conduce, anul viitor, la majorări ale preţurilor produselor şi serviciilor, dat fiind faptul că accizele vor fi calculate, în 2013, la cursul de schimb de pe data de data de 1 octombrie.
 Nivelul accizei în lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anunţat de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, adică 1 octombrie 2012.
Practic, ziua de astăzi este decizivă pentru calitatea traiului nostru de zi cu zi.
Astfel, cu cât euro este mai mare în prima zi a lunii octombrie, cu atât accizele aplicate asupra produselor şi serviciilor vor fi mai mari anul viitor.
 Practic, vom cheltui mai mulţi bani pe ţigări, combustibili, băuturi, energie şi alte produse şi servicii asupra cărora se aplică accize.
 2011 a fost singurul an în care nivelul accizelor a rămas aproximativ acelaşi, cursul de schimb după care au fost calculate aceste taxe fiind de 4,2655 lei pentru un euro, rată stabilită de BCE pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2010.
 Accizele sunt taxe speciale de consum care se datorează bugetului de stat pentru unele produse provenite din producţia internă sau din import: carburanţi, bere, vinuri, băuturi fermentate, produse intermediare, alcool etilic, tutun prelucrat, produse energetice, energie electrică.

Niciun comentariu: