luni, 1 octombrie 2012

Prima saptamana din octombrie!

Luni, presiunea atmosferică e în uşoara scădere, ceea ce înseamnă extinderea norilor peste vestul şi nord-vestul ţării, unde pe arii restrânse vor fi fi averse, posibil însoţite de descărcări electrice, mai ales după-amiază şi seara. Vântul suflă ceva mai tare la munte, în Banat şi trecător în Câmpia Romană şi în nordul Moldovei. Chiar dacă în regiunile extracarpatice temperaturile scad cu câteva grade, vremea rămâne deosebit de caldă pentru prima zi a lui Brumărel, cu maxime de la 23 grade în nordul Moldovei până la 33 grade în Banat şi în Lunca Dunării.
Marti temperaturile mai scad puţin în regiunile interacarpatice însă vremea continuă să fie deosebit de caldă pentru începutul lunii octombie în cea mai mare parte a ţării. Meteorologii prognozează maxime de la 23, 24 grade pe litoral până la 31 grade în Lunca Dunării, adică până la 10, 11 grade peste mediile climatologice. Norii se adună peste vestul şi nord-vestul ţării şi destul de frecvent lasă aici averse posibil asociate de fulgere şi tunete. În celelate regiuni vremea e mai frumoasă în timpul zilei, cu soare şi nori în egală măsură şi abia spre seară se mai înnorează şi pot cădea câteva picături de ploaie. Izolat ziua poate începe cu ceaţă. Vântul va fi mai alert sud şi în est.
Miercuri un aer ceva mai răcoros ajunge peste ţara noastră şi treptat urmare temperaturile maxime scad uşor faţă de cele de marţi, vorbim despre valori de la 20, 21 grade în Dealurile de vest până la 28 grade în sud-est. Norii mai groşi acoperă temporar mai toate regiunile şi aduc ploi mai multe, chiar şi averse însoţite de fulgere şi tunete în jumătatea de vest a ţării, iar spre seara şi în noaptea de miercuri spre joi local şi în celelalte regiuni, timp în care vântul nu trece de cote moderate.
Joi vremea rămâne mai caldă decât în mod normal în prima decadă a lunii octombrie cu maxime joi de la 19, 20 grade in estul Transilvaniei şi în nordul Moldovei până la 27 grade în sudul Olteniei. Norii acoperă cerul în nord, în nord-est şi în centru unde mai plouă.
 Pe măsură ce ne apropiem de weekend e uşor mai cald decât în mod normal în sud şi în est, iar şanse mai mari de ploaie sunt doar în nordul ţării.
În centrul şi în nordul Moldovei soare şi doar câţiva nori de decor şi maxime mai apropiate de cele de vară, 26 grade în Bacău şi la Iaşi, 23 la Suceava.

Niciun comentariu: