vineri, 26 octombrie 2012

Tot mai mulţi!

Starea de sănătate a elevilor din județ este motiv de îngrijorare pentru reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), care au atras atenţia că numărul îmbolnăvirilor este în creştere, fiind afectaţi elevi de toate vârstele.
 Mai mult decât atât, inspectorii sanitari au constatat că elevii au deficienţe de vorbire şi mulţi dintre ei au chiar probleme serioase de intelect. În plus, numărul copiilor care suferă de obezitate este, la rându-i, în creştere.
 Grav este că multe dintre boli, în special cele ale aparatului locomotor, sunt provocate în timp ce aceştia se află la şcoală.
 „De la vârste tot mai mici, constată că numărul de cazurilor de boli cronice vechi și noi este în creștere. De la preșcolari până la vârsta de licean, în anul 2011-2012, numărul de boli cronice a crescut de la 15, câți au fost la preșcolari, la 733 la vârstele cuprinse între 15 -19 ani. Dacă se face o ierarhie, se află pe primul loc bolile senzoriale, din rândul acestora viciile legate de vedere. Pe locul doi bolile neuropsihice – tulburări de vorbire și retard psihic și intelect la limită, pe locul trei bolile metabolice și de nutriție, în vârf este obezitatea endocrină.
 Pe locul patru bolile respiratorii, bolile aparatului locomotor și aici tronează viciile de postură, banca școlară care nu îndeplinește mai deloc cerințele în mai toate unitățile școlare”, a atras atenţia reprezentantul DSP, în cadrul ședinței cu directorii unităților de învățământ.
Medicii DSP susţin că în unele școli substanțele de dezinfectat și curățat stau în magazii pe post de mostre, în loc să fie folosite pentru igienizare.
 Din acest motiv, mulți copii au dezvoltat afecţiuni nefireşti pentru vârsta lor, iar o parte din acestea se pare că le-au căpătat în şcoli. „Avem și boli digestive, care par aparent nelalocul lor, avem și hepatită cronică, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială.
 Starea de sănătate a acestor copii nu este tocmai bună. De aceea, mediul școlar trebuie să îndeplinească niște măsuri prevăzute de legislația sanitară și care constau în spălarea și dezinfectarea claselor, spălarea și dotarea cu materiale de curățenie pentru igiena individuală a copilului. Tocmai la aceste capitole, care sunt cele mai importante, întâlnim aspectele de nerealizare.
Ţineţi așa de mostră niște substanțe dezinfectante, niște mostre de curățenie, pe care le arătați la organele de control, dar pe noi nu asta ne interesează pentru că ne dăm seama imediat din cantitățile pe care le aprovizionați dacă se consumă sau nu”, a concluzionat medicul de la DSP.

Niciun comentariu: