luni, 18 februarie 2013

Dezinteres pentru subvenția la pășuni!

Pășunile au constituit dintotdeauna mărul discordiei între crescătorii de animale și consiliile locale.
 Legea nr. 214 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor, apărută în noiembrie 2011, nu a fost aplicată nici acum deoarece nu are, spun specialiștii, norme de aplicare.
 Aceștia argumentează că, fără un cadastru pus la punct, o astfel de lege nu își are rostul.
 În comuna noastră, pajiștile sunt date crescătorilor de animale în chirie, arendă sau în concesiune.
 În comună, de exemplu, 11 crescători de animale și-au manifestat intenția de a lua în concesiune pășunile. Printre criteriile urmărite de evaluator au fost situarea geografică a pășunii, existența unor drumuri de acces către aceasta și a unor surse de apă în apropierea ei, existența sau lipsa unor suprafețe de teren degradate sau predispuse la alunecări de teren În funcție de aceste criterii se stabilește calitatea pășunii și, în funcție de aceasta, un nivel al redevenței datorate pentru concesionarea terenului cu destinația de pășune, care poate să varieze de la 10 – 20 euro/hectar până la 40 – 60 euro /hectar, sumă care revine Consiliului Local. Concesionarea pășunilor presupune responsabilități din partea crescătorilor de animale.
 Pentru ca relația contractuală să fie respectată, fermierii au obligația să îngrijească loturile și parcelele primite în concesiune de la primărie.
 “Nu avem ferme înființate din fonduri europene. Oamenii și-au cumpărat animale pe cont propriu. Și-au organizat stâne și au luat pășune în chirie. Raportat la numărul de locuitori și la dimensiunea comunei, nu avem motive de îngrijorare.
 Locuitorii din comuna noastră sunt implicați în agricultură. Pe teritoriul comunei avem 11 stâne, care numără 4 – 5.000 de ovine“, a spus primarul comunei.

Niciun comentariu: