joi, 24 octombrie 2013

Plata primei tranșe a impozitului pe venit

Persoanele fizice care realizează venituri din activități agricole mai au la dispoziție o zi, respectiv 25 octombrie, pentru plata primei tranșe a impozitului pe venit și a contribuțiilor de asigurări de sănătate, a anunțat joi Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Botoșani.
 Instituția reamintește contribuabililor care realizează venituri din activități agricole impuse pe baza de norme de venit că termenul de plată pentru prima tranșă a impozitului pe venit și a contribuțiilor de asigurări de sănătate din astfel de activități este 25 octombrie 2013, iar prin respectarea plății la termen a obligațiilor datorate se evită perceperea de dobânzi și penalități de întârziere.
Veniturile din activități cuprind veniturile obținute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din cultivarea produselor agricole vegetale, din exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea, din creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
 Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafață (ha)/cap de animal/familie de albine.
 Potrivit sursei citate, pe baza formularului 221 ‘ Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe baza de norme de venit’ depus, organul fiscal de domiciliu a emis decizia de impunere, formular 260, prin care a stabilit impozitul anual datorat și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată.
 Impozitul pe venitul din activități agricole se calculează de organul fiscal prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activității agricole stabilit pe baza normei de venit, impozitul fiind final.
În cazul contribuabililor care realizează venituri din desfășurarea a două sau mai multe activități agricole pentru care venitul se determina pe bază de normă de venit, organul fiscal a stabilit venitul anual prin însumarea veniturilor corespunzătoare.
 Totodată, persoanele care realizează venituri din activități agricole impozitate la norma de venit, datorează și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile agricole impozabile.
 Instituția precizează că persoanele care doresc să-și achite impozitul și contribuțiile aferente venitului din activitățile agricole și nu au o unitate teritorială a ANAF în localitate, a fost emis Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr.1714/2013, în urma căruia se vor încheia protocoale privind încasarea acestor obligații fiscale la compartimentele de specialitate din cadrul Primăriilor.
 Lista unităților administrativ-teritoriale care încheie protocol în acest sens cu ANAF va putea fi consultată pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscala.
 Protocoalele de colaborare vor fi afișate de asemenea la sediile Primăriilor. Sursa: Agerpres

Niciun comentariu: