miercuri, 4 decembrie 2013

Nemulțumiți 100%, greviști 10%!

Doar 17,92% dintre dascălii milenceni s-au arătat de acord cu greva generală.
 Liderii sindicali spun că, în actualul context legislativ, greva generală nu mai este o variantă plauzibilă pentru a pune presiuni pe guvernanţi.
 “Acestea sunt cifrele. Avem explicaţii, dar nu aceasta este soluţia. În contextul politic şi social actual, greva generală nu mai este o soluţie.
 Datele din toate judeţele vor fi înaintate la federaţie, vor fi analizate şi, cu siguranţă, vom căuta alte căi prin care să punem presiune pe guvernanţi”, a spus M.F. lider Sindicat.
 Cea mai importantă grevă a dascălilor a avut loc în 1995.
 Greva generală a durat aproape trei săptămâni, dascălii nu au intrat atunci în clasă decât după ce au primit o mărire consistentă de salariu.
Cu toate că în nicio cancelarie nu există măcar un profesor care să spună din toată inima: “Da, sunt mulţumit de salariu. Da, am condiţii să lucrez”, greva generală tinde să devină istorie.
 După cum explică liderii de sindicat, nu e vorba de automulţumire, de lipsă de unitate sau de proastă organizare.
 Pur şi simplu, greva generală nu este soluţia potrivită pentru contextul legislativ de astăzi.
 În Legea dialogului social, care ne-a fost făcută cadou în 2011, există o prevedere care ne îngrădeşte foarte mult posibilitatea de a protesta.
 Conform articolului 195 din lege, pe perioada grevei generale contractul individual de muncă este suspendat. Această suspendare înseamnă că nu mai ai vechime neîntreruptă la catedră. Indiferent de faptul că întreruperea este de o zi sau de o lună, trebuie să o iei, apoi, de la început.
 Vechimea neîntreruptă la catedră se ia în considerare atunci când se calculează sporul de fidelitate şi atunci când se calculează vechimea pentru înscrierea la diferite grade profesionale.
Aderând la greva generală, colegii noştri ar fi fost afectaţi atât pe plan financiar – pierzând salariul pe perioada grevei, având, apoi, salariul micşorat, din cauza sporurilor reduse -, cât şi pe plan profesional, neavând posibilitatea de a progresa în carieră conform graficului.
 Deşi s-au făcut unele modificări la Legea dialogului social, această prevedere nu a fost modificată, scopul fiind tocmai acesta, de a slăbi mişcarea sindicală.

Niciun comentariu: