vineri, 7 februarie 2014

Cod etic în școli

Începând din anul şcolar 2014 – 2015, în sistemul de educaţie ar putea funcţiona, în vederea asigurării unui învăţământ de calitate, un Cod de etică.
 Ceea ce nu s-a făcut în 23 de ani se doreşte a se îndrepta prin acest cod.
 Proiectul “Codului de etică” este în dezbatere publică de aproape doi ani, dar, până la sfârşitul acestui an şcolar – spun oficialii din Educaţie -, va îmbrăca forma finală.
 Codul de etică prevede, la articolul 7, printre altele, interzicerea colectării de fonduri de la elevi, de la părinţii acestora sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare: examene şi evaluări naţionale, olimpiade şi alte concursuri şcolare.
 Un alt punct din acelaşi articol prevede interzicerea dascălilor de a face meditaţii cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale.
 Celelalte activităţi generatoare de corupţie sunt, potrivit Codului de etică, fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte şi servicii, solicitarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri în vederea obţinerii de către elevi a unor rezultate şcolare incorecte, traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare.
 Dascălii care comit abuzuri emoţionale asupra elevilor sau colegilor vor fi “judecaţi” de o comisie de etică. Articolul 15 din Codul de etică vine în sprijinul dascălilor.
 Dascălul şi-a umilit sau lovit elevul pentru că nu şi-a făcut tema, dacă a avut o comportare nefirească faţă de acesta, el va fi iertat, deoarece a săvârşit fapte – spune Codul de etică – fără intenţie.
 Ba, mai mult, va fi consiliat pentru a fi mai atent pe viitor.
 Cu toate acestea, este greu de crezut că victima va încerca o conciliere amiabilă cu cel care i-a adus prejudicii, dacă incidentul are o gravitate mai mare.
 Comisiile de disciplină există şi acum, dar ele se reactivează când în şcoală are loc un incident.
 Codul de etică propune ca dascălii să respecte şi norme de conduită faţă de colegi.
Limbajul, duritatea şi comportamentul dascălilor sunt reglementate prin acest cod.
 Dascălilor le este interzis să vină băuţi la şcoală, să folosească dotările şi baza materială în vederea obţinerii de beneficii financiare personale şi le este interzisă distribuirea de materiale pornografice.

Niciun comentariu: