vineri, 28 februarie 2014

Impozite mai mici pentru suprafeţe agricole şi animale

Frmierii vor plăti un impozit mai mic pentru suprafeţele agricole şi animalele din gospodării, arată proiectul normelor de venit propus de Direcţia Agricolă pentru acest an.
 Propunerile au fost trimise către Finanţe, care urmează să le avizeze. În principiu, aceste norme nu ar trebui să fie modificate decât în situaţii excepţionale, de exemplu dacă în judeţe limitrofe sunt diferenţe foarte mari la normele de venit pentru aceeaşi cultură agricolă.
 Propunerile pentru aceste norme au fost discutate şi la ultima şedinţă a Comitetului de Analiză a Strategiilor de Dezvoltare Zonală din judeţ.
 Noutatea adusă de proiectul metodologiei propuse de Ministerul Agriculturii este reducerea impozitului pentru ţăranii care vor avea culturi calamitate.
Conform legislaţiei, este considerată calamitată o cultură agricolă unde pagubele depăşesc 30%.
 „Dacă în cursul anului fiscal de realizare a venitului, culturile agricole/plantaţiile contribuabilillor sunt afectate de fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale-fenomene meteorologice precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia, seceta, alte fenomene a căror manifestare conduce la pierderi de producţie de peste 30% din producţia medie utilizate de către direcţiile pentru agricultură judeţene, ..., în conformitate cu prevederile alin. (2) al art. 2, normele de venit utilizate de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice la impunerea veniturilor din activităţi agricole obţinute din exploatarea terenurilor agricole în cauză, se reduc corespunzător gradului de afectare“, se arată în documentul Ministerului Agriculturii.
 Primele calcule făcute de inginerii Direcţiei Agricole au arătat o scădere foarte mare în cazul normei de venit pentru cereale.
 De exemplu, în cazul grâului, în urma aplicării metodologieii s-a ajuns la un venit net de 110 lei, iar la porumb de 150 lei. Aceasta în vreme ce, în 2013, norma de venit pentru cereale a fost de 449 lei.
 La viile pe rod, venitul net a fost calculat la 1.400 lei, fiind luat în calcul cel de la strugurii de masă, strugurii de vin de masă şi struguri de vin de calitate superioară. Scăderi sunt şi la normele de venit pentru animale. De exemplu, la vaci norma de venit orientativă este de 300 lei, comparativ cu 435 lei anul trecut. La ovine şi caprine a rezultat o normă de venit de 37 lei, la porci de 29 lei şi de 30 lei la albine. La păsări de curte norma de venit a rămas la 3 lei pentru un număr de peste 100 de capete.
 Normele de venit au fost stabilite în funcţie de valoarea producţie vegetală şi de cheltuielile efectuate pe parcursul unui an agricol pentru obţinerea producţiei.
 Specialiştii au luat în calcul preţurile practicate în ultimii trei ani. Pentru calcularea normelor de venit au fost luate în calcul devizele pentru înfiinţarea sau întreţinerea culturilor agricole, cu sprijinul specialiştilor de la Camera Agricolă, precum şi datele comunicate de autorităţile locale.
De asemenea, în cazul preţurilor de vânzare, au fost folosite informaţiile din târguri şi oboare, aceste preţuri fiind comunicate săptămânal la Ministerul Agriculturii. A fost realizată o medie a ultimilor trei ani, iar din preţul de valorificare au fost scăzute cheltuielile de înfiinţare şi de întreţinere a culturilor.
 De exemplu, la grâu: producţia medie luată în calcul a fost de 2,2 tone/hectar, iar preţul mediu de valorificare a fost de 600 lei/tona. A rezultat un preţ de valorificare de 1.320 lei, din care au fost scăzute cheltuieli totale de 1.210 lei, rezultând un venit net de 110 lei.
 La cereale, cheltuilile care pot fi luate în calcul sunt pentru „seminţe, îngrăşăminte, carburanţi, lubrifianţi, pesticide, lucrări de înfiinţare, întreţinere, recoltare efectuate inclusiv cu terţi, energie electrică pentru irigare, apa pentru irigat“.
 La via pe rod, printre cheltuielile luate în calcul se numără „material săditor pentru completare vie pe rod, îngrăşăminte, pesticide, material de legat, ambalaje, carburanţi, lubrifianţi, lucrări mecanice şi manuale efectuate inclusiv cu terţi, apa pentru irigat, energie electrică pentru irigare“. Impozitul se achită în două tranşe egale, de câte 50%, până la 25 octombrie 2014, respectiv 15 decembrie 2014.

Niciun comentariu: