vineri, 14 februarie 2014

Sărbătoarea Sfântului Valentin

Ziua în care se celebrează memoria Sfântului Valentin este numită astăzi „Ziua îndrăgostiţilor”, iar tinerii îndrăgostiţi îşi oferă unii altora inimioare şi practică ritualuri care nu au nimic în comun cu acest sfânt, spun credincioşii romano-catolici.
Sfantul Valentin s-a nascut in anul 175, la Interamna (Terni de astazi, in regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de catre Sfantul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de catre Papa Victor I, in anul 197.
 Remarcabil propovaduitor al Evangheliei, facator de minuni si vindecator, a fost foarte iubit de catre credinciosii sai.
 El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boala foarte grea.
Cand s-a imbolnavit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmand sfatului lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boala care ii schimonosea si ii contorsiona cumplit trupul.
Dupa ce Sfantul Valentin a petrecut o noapte in rugaciune, Cherimon, complet sanatos, s-a aratat inaintea filosofului Craton, tatal sau.
Atunci s-au botezat Craton si toata casa acestuia, impreuna si cu trei discipoli ai lui. Sfantul Valentin a fost arestat, torturat si decapitat la Roma, la varsta de aproape o suta de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, in timpul persecutiilor imparatului Marc Aureliu. Sfantul Valentin a fost ucis in secret, in timpul noptii, pentru a se evita rascoala populatiei din Terni.
Trei dintre discipolii lui Craton, Procul, Efiv si Apolonie, au fost si ei ucisi impreuna cu Sfantul Valentin, in anul 273. Ce ne spune legenda despre Valentines Day? Demult peste vastul Imperiu Roman domnea un barbat viteaz si iubitor de razboaie.
Acest imparat, pe numele sau Claudiu al II-lea era nemultumit de soldatii lui care preferau sa stea acasa cu sotiile lor decat sa mearga la razboaie.
Pentru a rezolva aceasta problema imparatul decide sa interzica mariajul. Ideea insa nu era si pe placul lui Valentin, un proet crestin, care credea cu tarie ca, casatoria era un dar dat de Dumnezeu si niciun om, fie el si imparat nu avea dreptul de a-l interzice.
Asa ca Valentin a continuat sa casatoreasca tineri indragostiti in secret.
Claudiu afla in cele din urma si il aresteaza pe preot. Deoarece il simpatizeaza pe Valentin, ii propune acestuia sa renunte la credinta lui si sa devina soldat in armata romana.
 Valentin refuza si este executat pe 14 februarie 270.
 Inainte de a muri Valentin le-a scris tuturor prietenilor si oamenilor iubiti cate o scrisoare, pe care o semna: Adu-ti aminte de Valentin al tau.
 Desigur ca nu exista dovezi care sa demonstreze ca legenda are o baza istorica reala. Insa pana la urma aici vorbim despre iubire, iar pentru iubire nu ai nevoie de documente, ci doar de credinta si de imaginatie.

Niciun comentariu: