marți, 4 martie 2014

Astenia de primăvară!

Odată cu venirea primăverii și creșterea temperaturilor exterioare, tot mai multe persoane ajung să resimtă o stare de slăbiciune generală a organismului, cunoscută sub numele de astenie de primăvară.
 Acest tip de astenie se deosebește de celelalte, care apar în principal toamna și iarna, prin faptul că amplifică emotivitatea.
 Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică  spun că astenia de primăvară este cauzată de schimbarea de temperatură și de cantitatea mai mare de lumină, de care organismul a fost privat pe perioada iernii.
 „Astenia poate avea diverse cauze și afectează în principal psihicul, fizicul, dar și intelectul.
Chiar dacă pentru cei mai mulți primăvara este o adevărată bucurie, pentru alte persoane sezonul cald coincide cu instalarea unei stări depresive.
 Depresia apare, în principal, ca urmare a trecerii dintr-o stare pasivă, specifică anotimpului rece, într-o stare activă.
 Astenia de primăvara reprezintă o stare de disconfort fizic și psihic, ce se instalează de regulă pe la începutul lunii martie”, explică specialiștii DSP.
 Principalele manifestări ale asteniei de primăvară sunt oboseala, diminuarea capacității de concentrare, iritabilitate, nervozitate, melancolie, dar și insomnia.
 Specialiștii spun că cele mai afectate sunt persoanele cu vârste între 25 și 55 de ani cu un stil de viață activ. Pentru a preveni instalarea asteniei de primăvară, specialiștii DSP au o serie de recomandări.
 Aceștia spun că o metodă foarte bună pentru a scăpa de astenie este sportul în aer liber și o alimentație bogată în vitamine.
„Persoanele îngrijorate, stresate, obosite în exces ar trebui să petreacă un timp îndelungat afară şi să practice sport în aerul curat al primăverii.
 Procedând astfel, se activează serotonina, care are un rol important în «alungarea» asteniei.
 Sistemul imunitar are nevoie de un imbold pentru a se adapta la noul stil de viață, așa că o dietă adecvată poate juca un rol crucial în depășirea problemelor create de astenie.
 O alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine, evitarea dulciurilor concentrate, a zahărului, în general, şi a cafelei, alături de un somn odihnitor şi suficient, plus exerciţii fizice regulate sunt măsuri foarte benefice.
De asemenea, pentru relaxarea organismului sunt indicate şi băile cu esenţe aromatice, cum ar fi cicoarea, coada şoricelului, păpădia şi urzica”, recomandă specialiștii DSP.

Niciun comentariu: