luni, 3 martie 2014

Despre viroze și gripă!

Cele mai frecvente boli care afectează populația în sezonul rece sunt virozele respiratorii și gripa. Simptomatologia este asemănătoare în cazul celor două afecțiuni, numai că gripa evoluează mult mai rapid.
 Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP)  prezintă care sunt simptomele specifice fiecărei afecțiuni și care este conduita ce trebuie adoptată, mai ales că evoluția gripei este foarte rapidă.
 „În general, simptomatologia este asemănătoare, dar diferă intensitatea acestora. În cazul virozelor, febra nu depășește 38,5 grade Celsius.
 În ambele afecțiuni apar simptome ca lăcrimarea ochilor, scurgeri nazele, stare de oboseală nejustificată, numai că în cazul gripei apar dureri de cap foarte puternice, dureri musculare, lipsa poftei de mâncare”, spun specialiștii DSP.
 Pentru a preveni virozele respiratorii, este recomandată evitarea locurilor aglomerate, acestea fiind boli contagioase cu transmitere pe cale aeriană.
 În schimb, pentru prevenirea gripei, medicii recomandă vaccinarea antigripală.
 „Ca măsuri generale de prevenţie: evitarea aglomerărilor umane sau a contactului cu bolnavul de gripă; vaccinarea înainte de perioadele cunoscute ca fiind favorabile apariţiei gripei; se recomandă vaccinarea antigripală în fiecare an; păstrarea unei igiene corporale riguroase şi a spaţiilor, care trebuie să fie aerisite, încălzite şi luminoase.
 Cei care vor să se vaccineze, pot achiziționa vaccinul din farmacii, fie se pot adresa medicilor de familie. Vaccinarea este utilă în orice moment, dar, statistic, în această perioadă a lunii, apar primele cazuri de gripă. Din momentul în care a fost injectat, vaccinul are nevoie de o perioadă de 14 sau 15 zile pentru a dezvolta imunitatea împotriva virusurilor gripale”, explică specialiștii DSP.
 Categoriile de persoane care sunt predispuse la gripă sunt bolnavii cronici, în special cei cu afecţiuni respiratorii cronice, dar şi diabeticii şi cardiacii, copiii şi adulţii cu astm bronşic, care au o evoluţie gravă a bolii, personalul medico-sanitar, dar şi persoanele vârstnice.
 În cazul gripei, automedicaţia nu este recomandată, aşa că la primele semne de boală este recomandată prezentarea la medicul de familie.
„Trebuie evitată automedicaţia, iar prezentarea la medicul de familie să se facă la primele semne de boală. Tratamentul va fi recomandat de medicul de familie, în urma consultaţiei, întrucât gripa se poate complica foarte repede.
 Este recomandată o alimentaţie echilibrată, bogată în legume şi fructe”, mai spun specialiştii.

Niciun comentariu: