miercuri, 14 mai 2014

Spitalizări ... evitabile!

Prin noul pachet de servicii medicale care va intra în vigoare de la 1 iunie, se pare că nu mai puţin de 300 de boli vor fi considerate spitalizări evitabile.
 Este vorba despre afecţiuni pentru care milencenii nu se vor mai putea interna cu una, cu două.
Vor fi obligaţi, conform protocolului, să se prezinte la medicul de familie şi să obţină tratament de la acesta, fiind monitorizat pe perioada tratamentului tot în regim ambulatoriu.
Concret, se încearcă mutarea centrului de greutate de la serviciile spitaliceşti în ambulatoriu, încurajând asistenţa medicală primară de specialitate şi paraclinică.
 Astfel, cazurile care se rezolvau pâna acum în spitalizare continuă să se poată rezolva în ambulatoriu.
 În acest sens, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţine că s-a creat spaţiul bugetar necesar astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să se investigheze în ambulatoriu şi medicii să poata monitoriza aceste cazuri în acest sistem.
Printre sutele de boli care nu numai că vor fi evitate de la spitalizare dar vor fi şi “mutate” spre monitorizare “în ograda” medicilor de familie, vor intra şi astmul bronşic, BPOC, boala cronică de rinichi, hipertensiunea arterială şi diabetul zaharat.
 Acestea sunt, în prezent, oarecum monitorizate de medicii specialişti, în sensul că… bolnavul se duce la doctor lunar sau o dată la trei luni, în funcţie de perioada pentru care trebuie să-şi ia tratamentul pe reţetă gratuită…

Niciun comentariu: