marți, 17 iunie 2014

Legea zilierilor

Începând de astăzi, zilierul va lucra în baza unui contract de lucru încheiat cu beneficiarul activității.
 Potrivit noii legi a zilierilor, persoanele juridice trebuie să cumpere un nou model de Registru de evidenţă al zilierilor, document ce trebuie trimis lunar către inspecţia muncii.
 Acest registru costă 80 de lei.
Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mică de 5 lei pe oră, valoarea pe oră a salariului minim brut pe ţară.
 Nicio persoană fizică nu mai poate angaja zilieri.
 Asta prevede noua lege care intră în vigoare de astăzi. Asta înseamnă că oricine vrea să îşi construiască o casă fără să apeleze la o firmă de construcţii sau să recolteze culturile cu ajutorul zilierilor va risca amenzi usturătoare.
 Datele celui care muncește vor fi înscrise într-un registru care trebuie prezentat lunar inspectoratelor teritoriale de muncă.
Amenzile pentru cei care nu respectă aceste reguli ajung până la 20.000 de lei.
Zilierii pot munci în agricultură, sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini zoologice, colectare de deşeurilor nepericuloase, dar și în organizare de evenimente, publicitate sau cercetare (un exemplu sunt săpăturile arheologice).
Remuneraţia trebuie corelată cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
 Angajatorul este obligat să asigure siguranţa la locul de muncă pentru zilieri.
 În plus, firmele care care folosesc legal forţă de lucru pentru mai mult de 90 de zile într-un an sunt obligate să încheie contracte de muncă pe perioadă determinată.

Niciun comentariu: