joi, 14 august 2014

Drepturile salariaților

Vineri, 15 august, când va fi sărbătorită Adormirii Maicii Domnului, va fi zi liberă, angajatorii fiind obligați, potrivit Codului Muncii, să acorde liber salariaților.
Deci, mâine, salariații nu vor merge la serviciu, angajatorii care nu respectă acest lucru fiind pasibili de amenzi de până la 10.000 lei.
 Totuși, există și salariați care lucrează în domenii unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității.
Pentru această categorie de salariați, legislația muncii prevede dreptul de a-și lua o zi liberă în următoarele 30 de zile.
 Compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile se acordă și angajaților din unitățile sanitare și cele de alimentație publică care trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală.
 Deci, chiar dacă sunt nevoiți să vină la serviciu în 15 august, salariații pot solicita angajatorului o zi liberă până la jumătatea lunii septembrie.
 Pentru celelalte cazuri în care nu se acordă zile libere în sărbătorile legale „din motive justificate”, Codul Muncii prevede că salariații trebuie să beneficieze de un „spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.
Angajatorii care nu asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislația muncii pot fi amendați cu o sumă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
 Ce pot face salariații obligați să meargă la serviciu, fără compensații?
 Îi pot da în judecată sau îi pot reclama la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
 Cel puțin teoretic, angajații care depun o astfel de reclamație la ITM nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la repercursiuni deoarece, potrivit legii, aceste sesizări beneficiază de confidențialitate, motivul controlului efectuat de inspectorii de muncă în urma sesizării nefiind dezvăluit angajatorului.
 Reclamațiile privind neacordarea drepturilor ce li se cuvin pot fi făcute de respectivii salariați atât direct la sediul ITM, cât și în scris, prin poștă sau e-mail, această operațiune fiind scutită de orice fel de taxă.
 La depunerea sesizării - care trebuie să conțină datele complete ale reclamantului, adresa, date de identificare ale angajatorului – reclamantul nu trebuie să prezinte niciun fel de dovezi.
 Inspectorii de muncă vor controla angajatorul și îi vor solicita toate informațiile și documentele care sunt necesare astfel încât petiția salariatului să poată fi rezolvată.
 Au mai rămas cinci zile libere
 Salariații mai pot beneficia, până la finele acestui an, de cinci zile libere din cele 12 sărbători legale stipulate de legislație.
 Este vorba de 15 august – Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului,
 30 noiembrie – Sfântul Andrei (care pică oricum duminică),
1 decembrie – Ziua națională a României (care pică luni) și 25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun (joi și vineri).
 Drept urmare, salariații vor mai avea liber patru zile în timpul săptămânii.
 De anul viitor, numărul zilelor libere prevăzute de legislație ar putea crește cu încă una, și anume 24 ianuarie.

Niciun comentariu: