marți, 26 august 2014

Stadii diferite de pregătire!

Până la începerea anului şcolar au mai rămas mai puţin de trei săptămâni.
 Școlile din comună se află în stadii diferite de pregătire.
 Dacă în unele unităţi de învăţământ această acţiune este deja încheiată, în altele, nu puţine la număr, managerii școlari recurg la o metodă folosită de elevi în preajma tezelor sau examenelor, adică “îngraşă porcul în ajun”.
 Câteva unități școlare nu au primit încă autorizaţia sanitară de funcţionare.
 Interesul autorităţilor locale din comună a fost punerea la punct, în principal, a şcolii coordonatoare, cu personalitate juridică.
 Școlile mici, în care învaţă elevi din clasele I-IV şi preşcolari, au fost lăsate, pe o listă în aşteptare. Inspectorii de sănătate publică nu se lasă impresionaţi de distanţa faţă de şcoala de centru şi verifică dacă şi acestea au, potrivit normelor, apă curentă şi grupuri sociale în interior.
Deşi multe şcoli funcţionează fără autorizaţie sanitară de ani buni, instituţia care veghează la sănătatea populaţiei nu a închis nicio şcoală din cauza neregulilor constate.
 Asta înseamnă că demersul Direcţiei de Sănătate Publică este o simplă activitate tematică, în care inspectorii avertizează, iar autorităţile locale şi directorii şcolilor promit.
 Motivele neacordării autorizaţiei sanitare de funcţionare sunt multiple.
Lipsa apei în şcoli este unul dintre motive.
 Calitatea sursei de apă reprezintă un alt obstacol în lungul drum al obţinerii mult râvnitei autorizaţii.
 Deşi unele şcoli au instalaţie de apă curentă în interior, apa are un grad calitativ “slab”.
 O pată pe obrazul conducerii şcolilor și al Consiliului Local îl reprezintă existenţa, încă, a toaletelor în curtea şcolii.
Igienizarea şcolilor, exprimată în procente, variază între 30% şi 100%.
În unele situaţii, aceste lucrări ascund sub câteva straturi de var istoria clădirii unei şcoli, dar şi nepăsarea unor dascăli cu funcţii de conducere trecătoare.

Niciun comentariu: