joi, 18 septembrie 2014

Lucruri normale!

„O săptamână-două în clasă se întâmplă lucruri normale: elevii fac recapitularea a ceea ce au învăţat în clasa pregătitoare şi încep să intre în programa de clasa I folosind fişe“.
 Aşa sună „explicaţia“ oferită de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, cel care confundă vulpile cu lupii, legat de subiectul manualelor lipsă la clasele I. Ministrul nu a suflat însă nicio vorbă despre un subiect extrem de delicat: cine va plăti pentru printarea fişelor pentru fiecare elev în parte, având în vedere faptul că elevii de clasa I ar fi trebuit să primescă patru manuale: comunicare în limba română, matematică şi explorarea mediului, de religie şi de limbă străină?
 Teoretic, Consiliul local ar trebui să finanţeze astfel de cheltuieli.
 Însă este greu de crezut că vreun director de şcoală va merge la primar pentru a-i cere bani pentru asemenea „mărunţişuri“.
Or să plătească învăţătorii din buzunarele lor, în condiţiile în care mulţi dintre ei au salarii de tot râsul?
 Este la fel de greu de crezut.
Şi atunci se va apela la eterna soluţie de criză: părinţii, constituiţi în asociaţii şi comitete, vor fi cei care fie vor achiziţiona foile pe care vor fi multiplicate fişele (cazul fericit, când şcoala deţine un copiator suficient de performant încât să poată face sute de copii în fiecare zi), fie vor cotiza la centrele de multiplicare private din apropierea şcolilor.
 „În cadrul consfătuirilor la care am participat înainte de începutul cursurilor ni s-a explicat că va trebui să utilizăm fişe de lucru, ale căror modele aprobate sunt postate pe diferite site-uri (didactic.ro etc.) specializate. La orele de limba română putem lucra o perioadă pe vechile manuale, deoarece partea de pre-abecedar, cum îi spunem noi, nu s-a modificat ca programă.
 La celelalte obiecte, în schimb, va trebuie să lucrăm pe fişe.
 «Materia primă» există, însă va trebui să asigurăm distribuirea acesteia către toţi copiii.
 Încă nu ştim cum vom proceda cu multiplicarea fişelor. Eu sigur nu-mi permit să suport cheltuiala din salariu. Probabil că părinţii se vor organiza şi vor rezolva problema“, ne-a declarat învăţătoarea P.D. care are în clasă aproape 20 de boboci.
 „Nu mi se pare normal să fim nevoiţi să asigurăm din banii noştri materiale didactice, dar nu vom avea ce face. Parcă nu era destul că trebuie să cotizăm pentru tot felul de cheltuieli pentru înfrumuseţarea claselor, acum mai trebuie să dăm bani şi pentru consumabile.
 Parcă văd că vom fi puşi să cumpărăm auxiliare care să ţină loc de manuale“, a spus Mariana R. – mama unei fetiţe care va învăţa alb-negru în următoarele săptămâni.
 În baza Ministerului Educaţiei, copiii de clasa I ar fi trebuit să înceapă şcoala fără manuale pe bănci – fapt nemaiîntâlnit în ultimii zeci de ani.
 O primă zi de şcoală fără abecedarele răsfoite cu aviditate de copii ar fi reprezentat cu siguranţă o amintire neplăcută.
Din fericire, cadrele didactice s-au sfătuit şi au găsit o soluţie de compromis: au aşezat pe bănci manuale rămase de la generaţiile anterioare, chiar dacă depăşite din punct de vedere al programei, pentru ca elevii să simtă că a început şcoala.
 „Împreună cu colegele învăţătoare am găsit această cale de a le face o surpriză copiilor, cărora părinţii le spuseseră că nu vor primi cărţi în prima zi de şcoală.
 Să fi văzut încântarea din privirile lor atunci când au intrat în clasă şi au găsit pe bănci abecedare şi câte un bucheţel de flori“, a povestit învăţătoarea V.N.de la Şcoala Seliştea.

Niciun comentariu: