marți, 23 septembrie 2014

Noutăţi electorale!

Primarii din judeţ au obligaţia să distrugă listele electorale permanente folosite la alegerile pentru Parlamentul European care au avut loc în data de 25 mai 2014.
Precizarea a fost făcută de către reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente, Cristina Moraru, în cadrul unei întâlniri cu primarii şi secretarii de primării din judeţul Botoşani şi cu prefectul.
 Cristina Morar le-a transmis primarilor că alegerile prezindenţiale din luna noiembrie a acestui an sunt „singurul scrutin” la care legea în vigoare prevede că după tipărirea listelor electorale permanente, toate exemplarele listelor vechi aflate la primării se dau spre topire operatorilor economici specializaţi în astfel de activităţi.
 Declaraţia reprezentantului Autorităţii Electorale Permanente a stârnit rumoare printre participanţii la şedinţă, unii dintre aceştia vociferând că listele electorale permanente au un regim special şi trebuie păstrate la primării.
 Situaţia a fost clarificată de prefect, care le-a explicat primarilor şi secretarilor că la primării vor fi păstrate doar listele electorale întocmite până pe data de 17 septembrie 2014, iar celelalte liste întocmite pentru alegerile europarlamentare vor fi trimise spre topire agenţilor economici autorizaţi.
 Prefectul a anunţat că şi la alegerile prezindenţiale de anul acesta, procesul electoral se va desfăşura în 453 de secţii de votare.
El le-a solicitat primarilor ca în situaţia în care există probleme în amenajarea unor secţii de votare deja stabilite, cum ar fi cele din căminele culturale, aceste situaţii trebuie transmise de urgenţă în vederea identificării altor locaţii.
La aceste alegeri, toate secţiile de votare din judeţ vor trebui să raporteze prezenţa la urne.
 În acest sens, prefectul a făcut un apel la primari ca acele persoane care vor fi propuse pentru a ocupa funcţiile de preşedinţi ai secţiilor de votare să ştie să folosească un telefon mobil pentru a trimite SMS-uri.
Un alt element de noutate este acela că timbrele autocolante care vor fi folosite în ziua votului vor fi transmise de către preşedintele Biroului Electoral Judeţean primarilor, iar aceştia le vor împărţi mai departe preşedinţilor secţiilor de votare.

Niciun comentariu: