Din cauza vremii mohorâte, umezeala la nivelul solului se menţine la un nivel foarte ridicat, astfel că agricultorii nu pot intra cu utilajele pe teren pentru a da startul campaniei agricole de primăvară.
Cât încă a mai fost pământul îngheţat, au fost făcute acţiuni de fertilizare, iar agricultorii care au rămas în urmă au putut termina arătura, însă, de câteva zile bune, de când s-a topit toată zăpada, terenul nu mai permite efectuarea niciunei lucrări, deoarece este prea umed.
“Aşteptăm temperaturi mai ridicate, pentru ca pământul să se zvânte şi să putem intra cu utilajele. Acum este perioada optimă pentru a se face fertilizarea terenurilor, unde au fost cultivate cereale şi rapiţă în toamnă, pentru ca, atunci când culturile vor intra în perioada de vegetaţie, să aibă îngrăşământul necesar”, a spus inginerul V. B, directorul societăţii Milsat.
În ceea ce priveşte culturile însămânţate în toamnă, cea de grâu arată bine în acest moment, însă cultura de rapiţă pune mari probleme agricultorilor anul acesta.
A fost secetă atunci când s-a făcut însămânţarea, iar sezonul rece a prins cultura într-un stadiu prea puţin dezvoltat.
“După ce că s-a semănat o suprafaţă mai mică de rapiţă în comparaţie cu anii anteriori, din cauza secetei care a fost în perioada august – septembrie 2014, atunci când era perioada potrivită pentru însămânţarea rapiţei, cultura arată şi foarte rău în acest moment, deoarece a intrat în iarnă slab dezvoltată şi nu a făcut faţă îngheţului.
Va trebui întoarsă, în proporţie foarte mare, de toţi agricultorii.
La noi, din 70 de hectare semănate cu rapiţă anul trecut, vom întoarce aproximativ 20 de hectare”, susţine V. B.
Întoarcerea culturii presupune cheltuieli foarte mari pentru agricultori care, în final, vor avea efecte asupra preţului produselor recoltate.
În cazul rapiţei, pe terenurile unde trebuie întoarsă cultura trebuie semănat altceva, de exemplu floarea soarelui sau porumb.
Fermierii pierd, astfel, banii cheltuiţi pe sămânţa de rapiţă, pe arat şi semănat şi pe îngrăşămintele care au fost folosite până în acest moment şi trebuie să dea alţi bani pentru a face toate operaţiunile necesare pentru însămânţarea unei noi culturi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu