Numãrul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul urmând sã fie finalizat pânã la sfârsitul anului, a anuntat ministrul Muncii, Rovana Plumb.
„Am gandit si avem o nouã viziune, in asa fel incat, fatã de 111 clase de salarizare, vom avea 5 clase de salarizare, in functie de studiile pe care le are fiecare categorie din sectorul bugetar”, a spus Plumb, precizand cã este vorba de o viziune, nu de o decizie finalã.
La sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a decis infiintarea unui grup de lucru care sã revizuiascã Legea salarizãrii unitare, astfel incat noile prevederi sã fie aplicate incepand cu anul viitor.
Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus in sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesitã o corectie.
Legea-cadru a salarizãrii personalului plãtit din fonduri publice a fost aprobatã in 2010, cu un esantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluãrii acestui esantion a fost creatã o nouã ierarhie a posturilor, atat intre domeniile de activitate, cat si in cadrul aceluiasi domeniu.
Raportul dintre salariul minim si cel maxim in sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numãrul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensatiile, primele si indemnizatiile au fost plafonate astfel incat salariul de bazã sã constituie partea majoritarã a cistigului.
Din cauza constrangerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi insã stabilite niciodatã prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare cu valoarea de referintã, astfel incat panã in prezent au fost pãstrate salariile avute anterior intrãrii in vigoare a Legii-cadru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu