marți, 21 aprilie 2015

Bani pentru crescătorii de animale

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură le-a virat, în sfârşit, banii, crescătorilor de animale din judeţul Botoșani.
 Cu toate că subvenţiile trebuiau să vină de săptămâni bune, abia acum fermierii şi-au văzut conturile mai pline.
 Potrivit informaţiilor oficiale, pentru un cap de bovină s-a primit suma de 503 lei, iar pentru tona de lapte 121 de lei.
 În total, de aceşti bani beneficiază peste 200 de fermieri milenceni.
 Crescătorii de animale spun că îşi vor putea continua lucrările agricole în condiţii mai bune.
 “Ne bucurăm că au intrat şi la noi banii în cont, deoarece îi aşteptăm de multă vreme.
 În această perioadă, este mare nevoie de finanţe, pentru că toate lucrările agricole costă, aşa că banii au venit la timpul potrivit, dar nu era rău dacă soseau şi mai devreme”, a spus Marin N, fermier care se ocupă cu creşterea bovinelor de lapte şi cultivarea terenurilor agricole.
 În ultima perioadă, mulţi crescători de vaci din Mileanca s-au arătat foarte supăraţi, unii fiind chiar în pragul disperării, deoarece nu au primit mai repede acest important ajutor financiar.
 Din partea Ministerului Agriculturii au fost promisiuni că subvenţiile vor fi virate până la finele lunii februarie, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
 Cea mai delicată situaţie a fost la proprietarii de ferme, care spuneau că aceşti bani sunt vitali pentru a putea supravieţui şi a mai achita din creditele pe care le au, dar şi pentru a desfăşura campania agricolă.
La ora actuală, situaţia crescătorilor de vaci este una delicată, în condiţiile în care preţul pe litrul de lapte este în scădere, iar unii procesatori nu fac plăţile la timp.
 Neplata subvenţiilor a fost şi motivul pentru care fermierii  s-au dus la Bucureşti, în data de 2 aprilie, să protesteze alături de colegii lor din întreaga ţară, dar, după manifestaţie, doar crescătorii de ovine şi-au primit banii.

Niciun comentariu: