joi, 2 aprilie 2015

Eliminarea cotelor de lapte

Prima zi din aprilie este una neagră pentru crescătorii de vaci de lapte.
 Aceasta coincide cu data de la care sunt eliminate cotele de lapte.
 Primul efect: vor creşte producţiile în ţările cu tradiţie, precum Franţa, Germania, Olanda şi Danemarca, iar surplusul de lapte va fi exportat în special către România şi Bulgaria.
 Cu alte cuvinte, marii producători europeni vor putea să vândă oricât şi oriunde, inclusiv pe piaţa noastră.
 În acelaşi timp, în unele zone din ţară, fermierii au primit deja notificări de la procesatori că nu le vor mai prelua laptele după 1 aprilie.
 Motivul este simplu: crescătorii de vaci din afară îşi pot permite să vândă producătorilor din ţara noastră laptele mai ieftin, deoarece sunt “acoperiţi” de subvenţii, cuantumul acestora fiind, în unele cazuri, dublu faţă de cel înregistrat de cei locali.
 După eliminarea cotelor la lapte, mulţi fermieri vor falimenta, în condiţiile în care laptele din străinătate va fi mai ieftin. În opinia noastră, 60% dintre fermele de vaci din ţară vor dispărea, pentru că în celelate state UE subvenţiile sunt mai mari ca în România şi se dau la timp.
 Cu toate acestea, autorităţile caută măsuri prin care să vină în sprijinul lor.
 Potrivit Ministerului Agriculturii, cei care au între 10 şi 250 de capete, adică fermele medii şi mari, vor primi un sprijin cuplat de producţie.
În cererea unică de plată, fermierii vor putea bifa o căsuţă prin care solicită sprijin cuplat.
Pentru vacile de carne se acordă 300 de euro pe cap de animal, iar pentru vacile de lapte 250 de euro pe cap, iar acest ajutor va creşte până în 2020 la aproape 320 de euro.
Și cei care au sub zece capete vor primi un ajutor de la bugetul de stat.
De asemenea, fermierii care au între una şi cinci vaci se pot asocia şi pot beneficia de 5.000 de euro pentru achiziţionarea unui tanc de răcire.
 Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, din subordinea Ministerului Agriculturii, recomandă fermierilor ca, pentru a putea rezista pe piaţa laptelui şi pentru a creşte puterea de negociere a preţului cu prim-cumpărătorii, să se constituie în organizaţii.

Niciun comentariu: