miercuri, 1 aprilie 2015

Ziua Păcălelilor

Obiceiul de a face păcăleli de 1 APRILIE este unul vechi de câteva secole.
Precursori ai April Fools’ Day – Ziua Păcălelilor în variantă autohtonă – ar putea fi Festivalul Hilaria (un festival roman), care se desfăşura pe 25 martie, şi Medieval Feast of Fools, care se desfăşura pe 28 decembrie, o zi care încă este marcată în unele ţări de limbă spaniolă.
 Pe de altă parte, cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.
Totodată, o altă explicaţie ar fi că, în urmă cu câteva sute de ani, oamenii sărbătoreau Anul Nou de 1 aprilie.
 Înlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, iniţial unii oameni neputând să se adapteze schimbării: ei sărbătoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie în loc de 1 ianuarie şi, din acest motiv, au fost numiţi “April Fools”.
 În Franţa, Belgia, Italia şi Olanda o tradiţie de Ziua Păcălelilor – numită “poisson d’avril”, “pesce d’aprile!”, respectiv “aprilvis” (peştele lui aprilie) – constă în lipirea unui peşte din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-şi dea seama.
 Acest obicei se pare că datează din secolul al XVI-lea.
 Sărbătoarea “poisson d’avril” este încă marcată şi în Canada, dar şi în Portugalia şi Spania.
 Din zonele francofone, această sărbătoare s-a extins şi în zonele olandeze şi flamande, sub denumirea “aprilvis”.
 În Marea Britanie, Ziua Păcălelilor este marcată în anumite zone timp de două zile, persoana păcălită fiind numită “noddy”, în timp ce, în Scoţia, Ziua farselor este denumită în mod tradiţional “Hunt-the-Gowk Day” (“gowk” în sensul de prostănac, nătărău), având însă şi o altă semnificaţie – cea de sosire a primăverii (April cuckoo).

Niciun comentariu: