joi, 28 mai 2015

Secetă excesivă!

În ultimele luni, seceta excesivã s-a fãcut simtitã pe teritoriul judetului nostru.
 Conform datelor Sistemului de Gospodãrire al Apelor Botoșani, in lunile aprilie si mai, precipitatiile inregistrate au fost extrem de mici, cantitãtile de apã cãzute pe metrul pãtrat fiind intre 10 – 15 litri. Deficitul de apã inregistrat in sol este situat intre 46 – 60 litri/metrul pãtrat.
Practic, in acest moment, lipsa apei din sol este acutã, iar dacã precipitatiile vor mai intarzia cateva zile, consecintele pentru productiile agricole for fi extrem de grave. zone in care deficitul de apã este foarte mare.
” Ne confruntãm cu o secetã excesivã, cele mai lovite fiind culturile semãnate in toamna anului trecut. Este vorba cu precãdere de grau si orz, culturi care au fost semãnate in randuri dese si, in aceastã perioadã, au nevoie de un consum mare de apã pentru ca plantele sã se dezvolte.
 La grau, spicul este in crestere, se formeazã boabele, asa cã are o mare nevoie de apã.
 Acum, ar fi fost nevoi de ploaie, iar cu fiecare zi care trece, situatia se agraveazã.
 Nici prognozele meteo nu anuntã precipitatii pentru judetul nostru.
 Problema este gravã si riscãm pierderi foarte mari la culturile de toamnã”, ni s-aplâns un fermier local.
 Din nefericire, seceta pedologicã este insotitã si de temperaturi foarte ridicate, de peste 30 de grade Celsius, fenomen care afecteazã si mai mult vegetatia plantelor agricole.
 Culturile care nu au fost semãnate in epoca optimã au si mai mult de suferit: pe multe parcele, plantele au rãsãrit neuniform sau nu au rãsãrit deloc.
 Pentru moment, culturile care au fost semãnate in primãvarã, cu precãdere porumbul, nu suferã de pe urma secetei, insã situatia se poate schimba in rãu pe termen scurt, dacã precipitatiile intarzie sã cadã. Seceta a afectat si campaniile de însamântari.
 Din cauza lipsei umiditãtii din sol, plantele au rãsãrit foarte rar, in conditiile in care incã de la inceputul lunii octombrie tulpinile de rapitã ar fi trebuit sã aibã trei – patru frunze.
 Pentru aceastã primãvarã, la nivelul comunei noatre a fost programatã pentru insãmantare o suprafatã totalã de 1787 hectare.

Niciun comentariu: