miercuri, 3 iunie 2015

Se va putea cultiva cânepă!

Fermierii din Mileanca vor putea cultiva cânepă, chiar dacă lucrează terenuri în arendă.
Până acum, legislația prevedea că numai agricultorii care dețin acte de proprietate pentru terenurile respective pot primi autorizația de cultivare.
 Fermierii care lucrează terenuri în arendă vor putea cultiva cânepă, potrivit unei Hotărâri care a fost adoptată recent de Guvern.
 Până acum, legislația prevedea că numai agricultorii care dețin acte de proprietate pentru terenurile respective pot primi autorizația de cultivare a plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, iar pentru aceasta nu era prevăzut explicit că se eliberează autorizație anual și nici un termen limită pentru eliberare.
 Guvernul a luat această măsură pentru a putea aduce la viață o industrie care a dispărut din România. Numai în judeţul nostru au existat trei topitorii: la Bucecea, Todireni şi cea de la Dracșani.
 Toate topitoriile au avut aceeaşi soartă, după 1990.
 În ultimii ani, comasarea terenurilor în cadrul exploatațiilor s-a făcut și prin utilizarea suprafețelor agricole sub formă de arendă, concesiune, asociere în participaţiune, iar pe terenurile utilizate sub aceste forme, cultivarea plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, precum cânepa, nu a fost posibilă.
 Măsura Guvernului vizează creșterea numărului potențialilor cultivatori de cânepă pentru ulei și fibră autorizați, prin care se va asigura accesul acestora la schemele de plăți, inclusiv la sprijinul cuplat care se acordă în perioada 2015-2020.
 Se creează, astfel, oportunități pentru extinderea suprafețelor cultivate cu cânepă pentru ulei și fibră și creșterea veniturilor fermierilor.
 Totodată, se creează premise pentru noi locuri de muncă în sectoarele de producție și procesare a cânepei pentru ulei și fibră.

Niciun comentariu: