miercuri, 15 iulie 2015

Afecțiunile digestive

În sezonul cald, afecţiunile digestive sunt din ce în ce mai întâlnite.
 În mod special copiii, dar şi adulţii pot avea de suferit, dacă nu sunt atenţi la alimentele consumate. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP)  atrag atenţia că, în fiecare vară, numărul celor care ajung la spital este din ce în ce mai mare.
Toxiinfecţiile alimentare apar frecvent pe perioada verii, ca urmare a consumării unor alimente contaminate cu bacterii sau cu toxinele acestora.
Toxiinfecţiile alimentare sunt produse de specii bacteriene precum Salmonella, Shigella, Clostridium, stafilococ, enterococ.
 Acestea sunt mult mai agresive pe timpul verii, căldura fiind unul dintre factorii care favorizează multiplicarea germenilor. Cele mai multe persoane se îmbolnăvesc consumând alimente contaminate care nu au fost suficient preparate termic.
Alimentele cel mai frecvent contaminate sunt carnea şi produsele din carne (conserve), peştele, laptele şi produsele lactate (frişca, smântâna, brânza, iaurtul), ouăle, preparatele culinare din alimente contaminate (prăjituri, îngheţată, cremă, maioneză).
 În funcţie de vârstă, organism, cantitatea de germeni cu care s-a produs contaminarea, tipul de germene, manifestările apar după 6-48 ore de la ingestia alimentului contaminat: stare de rău general, dureri de cap, greaţă, vărsături, diaree, febră şi semne de deshidratare.
 În funcţie de microbul implicat în apariţia toxiinfecţiilor alimentare, se pot observa manifestări diferite ale afecţiunii.
 De exemplu, Salmonella este implicată în 60-70% din cazuri, iar Staphylococcus aureus exitogen în 20% din cazuri.
 ”Formele severe de boală pot produce decesul pacientului, mai ales dacă acesta nu ajunge de urgenţă la spital. Cât priveşte formele uşoare, acestea sunt tratate la medicul de familie sau în ambulatoriu”, spun specialiştii DSP.
 Cele mai multe toxiinfecţii se reglează prin asigurarea unei hidratări optime şi printr-o dietă cu efect terapeutic. Totuşi, antibioticele pot fi necesare în cazul în care se demonstrează că afecţiunea este de natură bacteriană.
 Dacă este de natură virală, nu se recurge decât, eventual, la tratamentul simptomatic. Prin simpla respectare a unor măsuri de igienă şi a unor recomandări în privinţa preparării alimentelor de origine animală care au un risc mai mare de a fi contaminate, boala poate fi prevenită.
 Pentru asta, medicii recomandă spălarea pe mâini înainte de a mânca şi a prepara ceva de mâncare, spălarea fructelor şi legumelor înainte de a le consuma şi păstrarea alimentelor la o temperatură corespunzătoare.

Niciun comentariu: