Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, ieri, la sedinta Comisiei pentru agriculturã de la Camera Deputatilor, cã pierderile cele mai mari din cauza secetei au fost la culturile de porumb, floarea soarelui si soia, precizând cã si cei din zootehnie au fost afectati.
Potrivit lui Constantin, o evaluare a pagubelor cauzate de secetã va fi cunoscutã în luna septembrie. „Seceta a lovit în special cultura de primãvarã, dupã doi ani în care agricultura a ajutat la cresterea economicã a României.
Cele mai mari pierderi le-am avut la porumb, floarea soarelui si soia.
Aceste precipitatii care au venit nu mai ajutã campania de primãvarã, dar vor ajuta campania de toamnã. Nu stiu care e valoarea despãgubirilor.
O vom afla în luna septembrie. Sunt afectati si cei din zootehnie. Vom face si acolo o analizã în perioada urmãtoare.
Fiind furaje mai putine, sunt mai scumpe în acest an si sunt afectati. În luna septembrie vom definitiva situatia la nivel national, apoi îi vom notifica pe cei de la Comisia Europeanã.
Cu sigurantã cei care au suferit pierderi vor primi despãgubiri“, a spus Constantin.
Pe de altã parte, el a precizat cã dupã adoptarea Codului Fiscal va initia o ordonantã de urgentã prin care va fi schimbatã legea cooperativelor, astfel încât sã se creeze facilitãti pentru cooperativele agricole.
„Imediat ce se adoptã Codul Fiscal, vom veni cu o ordonantã de urgentã prin care schimbãm legea cooperativelor din România ca sã creãm facilitãti fiscale pentru cooperative.
Persoanele fizice care astãzi plãtesc impozit pe norma de venit, vor fi scutite dacã intrã în cooperative si în felul acesta toti fermierii mici vor produce si vom avea preturi mai mici.
Apoi, sã aibã o scutire a impozitului pe profit de 20% pentru cinci ani de zile, microântreprinderile sã aibã aceleasi facilitãti.
Sunt si alte lucruri pe care le voi prezenta în nota de dupã sedinta de Guvern“, a adãugat Constantin. Ministrul a anuntat, sãptãmâna trecutã, cã autoritãtile vor acorda diferentiat despãgubirile specifice fermierilor mici si fermierilor mari, pentru cei din urmã fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene.
Culturile însãmântate în toamna anului 2014, pentru care s-a încheiat campania de recoltat, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei, potrivit lui Constantin.(AgRp)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu