Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, au punctul maxim de activitate între 12 august, ora 21.00, şi 13 august, ora 17.00, potrivit Societăţii Astronomice Române de Meteori.
Este unul dintre cele mai strălucitoare fenomene de acest tip, care are loc anual, între 17 iulie şi 24 august.
Perseidele, mici particule ale cometei Swift-Tuttle, se intersectează în fiecare an cu orbita terestră. Intrând în atmosferă cu o viteză de 60 de kilometri pe secundă, aceste particule se aprind şi vor fi vizibile pe cerul nopţii sub forma unor dâre luminoase.
Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub un milimetru în diametru, ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul.
Pentru o fracţiune de secundă, vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor.
Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte meteorit.
Societatea Astronomică Română de Meteori informează pe site-ul său că acest moment de activitate maximă va fi foarte uşor de observat anul acesta, pentru că cerul va fi liber, fără lumina satelitului natural al Pământului, pe 14 august fiind Lună nouă.
Acest curent produce între 50 şi 80 de meteori pe oră, existând şi ani când activitatea este mai numeroasă.
Pentru a observa ploaia de meteori, cei interesaţi nu au nevoie de vreun instrument astronomic. Fenomenele astronomice de acest tip se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat.
Acest fenomen poate fi văzut în condiţii bune la ţară sau la munte, ori la marginea oraşelor mari.
Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea, în general, între 60 şi maximum 100 de meteori pe oră.
Cei ce observă din oraşe vor vedea în general 10-20 de meteori pe oră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu