Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoșani va demara, începând cu data de 14 septembrie, controale în unităţile de învăţământ din judeţ, inspectorii sanitari dorind să afle ce condiţii li se asigură elevilor la început de an şcolar.
Controlul este realizat în baza unei tematici dispuse de Ministerul Sănătăţii şi se va derula în perioada 14 septembrie – 16 octombrie.
Inspectorii sanitari vor avea în vedere condiţiile igienico-sanitare din sălile de clasă, vor urmări dacă acestea au mobilier specific, dacă iluminatul este suficient, natural sau artificial şi dacă microclimatul este corespunzător.
Vor fi inspectate inclusiv laboratoarele, sălile de sport şi atelierele şcolare.
De asemenea, vor verifica dacă este asigurată apa potabilă curentă şi vor face analize acolo unde este cazul.
Grupurile sanitare, sistemul de canalizare a apelor uzate menajere, dar şi blocurile alimentare din cămine şi internate vor fi la rându-le verificate.
Un alt obiectiv al controlului în unităţile de învăţământ vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice.
De asemenea, inspectorii vor verifica și unitățile de catering care sunt în contract cu unitățile de învățământ, dar și cabinetele medicale școlare.
Oficialii DSP au precizat că o şcoală nu poate primi avizul decât dacă respectă cerinţele minime şi anume grupurile sanitare să fie în interiorul clădirii şi să existe apă curentă.
În caz contrar, oricât de bine ar arăta o unitate de învăţământ pe exterior, niciodată nu va putea fi avizată de inspectorii sanitari.
Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Mihaela Huncă, a solicitat Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice sprijin financiar pentru modernizarea unităţilor de învăţământ, astfel încât acestea să poată fi autorizate sanitar.
Huncă a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că, în acest moment, 40% din cele 530 de unităţi de învăţământ din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.
‘Nu au autorizaţie sanitară de funcţionare în special şcolile din mediul rural, cele care sunt structuri, pentru că la şcolile care sunt cu personalitate juridică procentul este de 80%.
Faţă de alţi ani s-a văzut efortul deosebit pe care l-au făcut atât unităţile de învăţământ, cât şi primăriile.
Am solicitat Ministerului Educaţiei să ne sprijine pentru ca şi şcolile din comunităţi mici să aibă autorizaţii sanitare de funcţionare’, a afirmat şeful IŞJ.
Principalul motiv pentru care şcolile nu primesc autorizaţia de funcţionare este lipsa apei curente.
Motivele pentru care cele 226 de școli nu au primit autorizația sanitară de funcționare diferă de la caz la caz.
La unele dintre ele problema o reprezintă faptul că școlile au local comun cu grădinițele, alte unități școlare au grup sanitar în exterior, unele nu au apă curentă, unele sunt în curs de reabilitare.
„Cele mai dese deficienţe care au fost găsite în unităţile de învăţământ care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare sunt lipsa apei curente, lipsa racordului la canalizare şi a fosei septice, condiţiile proaste de iluminat, mobilier deteriorat şi neconform Ordinului Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, lipsa substanţelor dezinfectante, lipsa spaţiilor de depozitare pentru lapte şi corn, lipsa frigiderelor şi multe altele reprezintă cauze ale lipsei autorizaţiei sanitare.
În mare parte, pentru unităţile care nu au autorizaţii sanitare de funcţionare au fost date planuri de conformare“, au transmis reprezentanţii DSP.
Pentru a obține autorizație sanitară de funcționare, o unitate școlară trebuie să depună documentația la DSP, care efectuează verificări pe teren.
Inspectorii DSP decid în urma controalelor la fața locului dacă unitatea de învățământ primește sau nu autorizația.
În anii școlari precedenți, situația era mult mai gravă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu